SAUDIJSKA ARABIJA NAPALA JEMEN: Snage odane predsjedniku Hadiju zauzele aerodrom u Adenu

Snage odane jemenskom predsjedniku Abdu Rabbu Mansuru Hadiju su zauzele u četvrtak međunarodni aerodrom, odakle su se na brzinu povukle pristalice šiitskih pobunjenika, rekao je za novinsku agenciju AFP sigurnosni službenik, prenosi Avaz.

Televizija “Al Arabia” javila je danas da je Saudijska Arabija uputila 100 borbenih aviona i 150.000 vojnika za vojnu operaciju u Jemenu.

Saudijska Arabija pokrenula je danas vazdušne napade u Jemenu u koaliciji sa regionalnim saveznicima u borbi protiv zajednice Huti, koje podržava Iran, čiji su pripadnici zauzeli južni grad Aden.

Ubrzo nakon što je ambasador Saudijske Arabije u Washingtonu najavio vojnu akciju borbeni avionu pokrenuli su napad na aerodrom u jemenskoj prijestonici Sani i vojnu bazu Dulaimi, rekli su mještani i zvaničnici.

 Bijela kuće saopštila je kasno sinoć da SAD podržavaju operaciju koju vodi Savjet za saradnju zalivskih zemalja, te da je američki predsjednik Barack Obama odobrio američku “logističku i obavještajnu podršku”.

“Iako američke snage ne preuzimaju direktnu akciju u Jemenu uspostavili smo zajedničku ćeliju za planiranje sa Saudijskoj Arabijom kako bi koordinisali američku vojnu i obavještajnu podršku”, rekla je portparol Nacionalnog savjeta bezbjednosti Bernadette Meehan.

Televizija “Al Arabia” javila je danas da je Saudijska Arabija uputila 100 borbenih aviona i 150.000 vojnika za vojnu operaciju u Jemenu.

Avioni Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina učestvuju u ovoj operaciji.

Egipat, Pakistan, Jordan i Sudan spremni su da učestvuju u kopnenoj ofanzivi.

Bijela kuća potvrdila je sinoć da je predsjednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi napustio svoju rezidenciju u Adenu, nakon što su se šiitski pobunjenici približili njegovom posljednjem uporištu, ali nije mogla da potvrdi njegovu lokaciju.

“Mi smo danas ranije bili sa njim u kontaktu. On više nije u rezidenciji. Ne mogu da potvrdim detalje o njegovoj trenutnoj lokaciji”, rekla je sinoć portparolka State Departmenta Jen Psaki novinarima, dodajući da je on svojevoljno napustio rezidenciju.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.