Sastanak grupe zabrinutih poslanika: U BiH ugrožen i sam mirovni proces!

Grupa državnih zastupnika zabrinutih novonastalom situacijom u i oko Bosne i Hercegovine održali su sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, piše novinska agencija Patria.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović podsjetio je da je 13 državnih zastupnika (SDA, DF, BPS, HDZ 1990 i A-sda) početkom avgusta uputilo otvoreno pismo na adrese visokih međunarodnih zvaničnika u našoj zemlji, kojim su tražili da se zaustavi antidejtonsko djelovanje vlasti u manjem bh. entitetu, zbog zakazanog referenduma o Danu RS.

– Imali smo sastanak zabrinute grupe zastupnika iz raznih političkih stranaka koji su analizirali novonastalu situaciju u i oko BiH. Razmatrali smo sve aspekte i mogućnosti institucionalnog djelovanja za prevazilaženje novonastale situacije. Ono što možemo reći u ovom momentu jeste da zastupnici koji su direktno birani od strane građana su zabrinuti za stanje koje je nastalo u BiH, najavljenim referendumom u manjem bh. entitetu, zveckanjem oružja i sa istoka i sa zapada, naoružavanju naših susjeda i na taj način pravljenja debalansa u naoružanju. Građani BiH vrše stalno pritisak na nas zastupnike da im objasnimo šta se to dešava.

Zaključili smo da postoje institucije koje mogu promptno djelovati i koje su dužne djelovati, a čini mi se da ne povlače poteze koji idu u smjeru zaštite integriteta i države BiH i njenih građana. Stoga očekujemo da visoki predstavnik iskoristi svoje kapacitete i donese određene odluke u smislu zaštite BiH, da to uradi Ustavni sud i druge institucije koje su dužne štititi Ustav, a to je i Tužilaštvo BiH – kazao je Mehmedović, dodavši da je na sastanku bio dovoljan broj zastupnika, a bili su predstavnici onih politilčkih partija koji su potpisnici pisma poslatog Predsjedništvu BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara.

Denis Bećirović, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH kazao je da su u Predstavničkom domu PS BiH 20. jula pravovremeno reagirali na najozbiljnije kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od 1995. do danas.

– Mi koji smo se danas sastali da razgovaramo smatramo da za sve nas mora važiti Ustav BiH i zakoni BiH i stoga smo mišljenja da postoje tri institucije koje u ovoj situaciji moraju što prije reagirati, a to su visoki predstavnik u BiH uspostavljen Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Tužilaštvo i Ustavni sud BiH. Pri tome ni Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara ni Parlamentarna skupština BiH ne trebaju biti u zapećku negdje već moraju također te institucije iskazati jasno mišljenje – istakao je Bećirović te nastavio:

– Situacija je krajnje ozbiljna i prijeti daljoj eskalaciji. Kada sam o ovoj temi govorio prije 40 dana u Parlamentu svi su blijedo reagirali na ove stvari, a danas su svi svjesni u kakvoj ozbiljnoj situaciji se nalazimo i jasno je da ugrožen i sam mirovni proces. Nama kao poslanicima ne može niko narediti da razgovaramo i ističemo svoje stavove – dodao je Bećirović.

Kako je istaknuto na kraju ovog sastanka u toku dana obavit će dodatne telefonske konsultacije, kako bi se na sutrašnoj sjednici PD PSBIH pokrenule stvari u skladu s poslaničkim mogućnostima i ovlastima.

(PATRIA)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar