Sarajevo: U novogodišnjoj noći lopovi sa automobila skinuli sve četiri gume

Prvog dana Nove godine, stanovnik naselja Alipašino Polje u Sarajevu Muhammed Yasir Goz bio je u najmanju ruku neugodno iznenađen kad je saznao da su u toku novogodišnje noći sa njegovog automobila skinute sve četiri gume.

Goz, koji je turski državljanin i radi na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu kao viši asistent na programu vizualne umjetnosti i komunikacijski dizajn, u noći 31. decembra, kako je ispričao za Anadolu Agency, otišao na spavanje nešto ranije. No, prije toga, otišao je do parkinga ispred zgrade u kojoj živi, gdje je bio parkiran njegov automobil, kako bi se uvjerio da je sve uredu.

No, narednog jutra, 1. januara, kada je pogledao kroz prozor, bio je nemalo iznenađen onim što je vidio. Ono što je probudilo prvu sumnju bio je, kako je kazao, čudan položaj u kojem se nalazio njegov automobil.

“Ujutro, kad sam pogledao kroz prozor, vidio sam da nešto nije uredu sa autom. Sišao sam na parking i vidio sam da na autu više nisu njegove četiri gume”, kazao je Goz.

Kontaktirao je policiju koja je došla i obavila uviđaj.

“Oni su došli odmah, ali nisu bile u pitanju samo moje gume, i na ‘golfu’ prekoputa mog auta također je bio ukraden akumulator. Policija je napravila zapisnik i otišla”, kaže Goz.

Napominje kako se nakon višestrukih krađa i ošetećenja na njegovom automobilu ne osjeća sigurno u Sarajevu kao ni u naselju u kojem živi.

“Ali ovo se stalno dešava ovdje, meni se peti put dešava da mi se krade nešto sa ili iz auta. Ne znam da li vlasti trebaju naći rješenje za to, ali nakon nekog vremena čovjeku nekako omrzne BiH. Svaki put kad mi se tako nešto desi, ja pomislim na odlazak, ali nije ni to rješenje”, kaže Goz.

Dodaje kako je bio jako iznenađen kada je primijetio kako na automobilu nedostaju sve četiri gume. Objasnio je kako su ukradene gume sa automobila bile ljetne, a vrijednost felgi iznosila je od 600 do 700 KM.

“Kupio sam sada nove gume, koštale su me oko 400 do 500 KM. Na autu je napravljena šteta i doživio sam bespotrebni stres”, zaključuje Goz čiji automobil kradiljivci nisu čak ostavili ni na drvenim podmetačima, nego su ga, nakon što su skinuli gume, jednostavno ostavili na asfaltu.

Policija, kako je dodao, također je svjesna problema s krađom i oštećenjem vozila. Kazao je kako je 1. januara naseljem u kojem živi “patroliralo četiri ili pet policijskih auta”, te da je nedavno automobil njegovog prijatelja ukraden također u ovom naselju, i to u blizini policijske stanice.

“To je jedan od najvećih problema, a posebno za strane turiste i strance koji žive u BiH. Svi, kada ostave auto na parkingu ovdje, brinu se hoće li se nešto desiti. Ne može se tu više ništa uraditi, živim tu i svjestan sam toga”, kazao je Goz.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva za period od januara do juna 2014. pokazali su kako su tokom pomenutog perioda policijski službenici registrovali 3.031 počinjeno krivično djelo. Od toga, skoro 72,6% ukupnog kriminaliteta čine krivična djela protiv imovine, a najbrojnija djela iz ove oblasti su krađe.

U prvih šest mjeseci protekle godine u Sarajevu je izvršeno 430 krivičnih djela teških krađa motornih vozila. Brojni su građani koji su bili svjedoci krađe automobila ili su njihova motorna vozila oštećena u pokušaju krađe.

(Anadolija)
Možda vam se svidi

Comments are closed.