Sarajevo: Pojava morbila više nema epidemijski tok

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo od 18. januara do 7. oktobra zaprimio je ukupno 868 prijava osoba oboljelih od morbila.

Najviše oboljelih je prijavljeno iz dobne skupine 2-5 godina (283), zatim iz dobne skupine 1-2 godine (118), zatim slijedi dobna skupina 8-14 godina (102). Oboljeli iz ove tri dobne skupine čine skoro 2/3 ukupnog broja oboljelih.

Od ukupnog broja prijavljenih oboljelih u periodu 18.01.2019. – 07.10.2019. godine 801 oboljeli nije bio vakcinisan vakcinom protiv morbila, sto čini više od 92 posto. Zatim, 25 oboljelih je bilo nepotpuno vakcinisano, samo sa jednom dozom vakcine, kod 34 oboljela bio je nepoznat vakcinalni status.

Prvi slučaj laboratorijski potvrđenog oboljenja od morbila prijavljen je 18. januara ove godine.

Najveći broj prijavljenih oboljelih od morbila bio je u jedanaestoj sedmici, u odnosu na sedmicu kada je prijavljen prvi slučaj oboljenja, odnosno od 25. do 31. marta.

Od ukupnog broja oboljelih koji su prijavljeni u razdoblju 18. januara do 7. oktobra 139 oboljelih je hospitalizirano.

Od ukupnog broja prijavljenih oboljelih od morbila u periodu 18. januara do 7. oktobra prijavljen je jedan smrtni slučaj imunokompromitiranog djeteta sa komorbiditetom.

U periodu od 19. augusta do 7. oktobra J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nije zaprimio niti jednu prijavu lica oboljelog od morbila, te se može zaključiti da pojava ovog oboljenja nema više epidemijski tok.

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti provoditi sve zakonom predviđene preventivne mjere, pratiti kretanje oboljevanja od morbila, kao i od ostalih zaraznih bolesti obaveznih prijavljivanju, te o tome redovno sačinjavati sedmične biltene o kretanju zaraznih bolesti na području Kantonaa Sarajevo, a po potrebi informirati relevantne institucije.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar