Sarajevo: Obračun specijalaca i veterana ispred Parlamenta FBiH

Zastupnici federalnog Parlamenta evakuisani na sporedni ulaz nakon što je došlo do sukoba između specijalaca i veterana.

Ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do sukoba policije i manje grupe predstavnika ratnih veterana iz Federacije koji su pokušali ući u zgradu gdje treba da počne vanredna sjednica Parlamenta, nakon čega su zastupnici evakuisani na sporedni ulaz Parlamenta.

Nezadovoljni su što se na dnevnom redu sjednice nisu našli zakoni u vezi sa njihovom populacijom. Od vlasti u FBiH traže objavljivanje jedinstvenog registra, posebni novčani dodatak i ukidanje finansiranja veteranskih organizacija.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, veterani su pokušali ući u zgradu Parlamenta jer ih niko od zastupnika nije primio na razgovore, kao što je ranije bilo najavljeno.

Dodaje da su oformili tim od pet predstavnika, ušli u zgradu, gdje su čekali u holu i na kraju razgovarali samo sa policijskim službenicima.

Kada su izašli iz zgrade, to su prenijeli drugima veteranima koji su onda nagrnuli na ulaz.

“Veterani pokušavaju proći koridor specijalne policije. I ranije su pokušali i dobli batine, došlo je do direktnog fizičkog obračuna, nekoliko je dobilo batine pendrecima, jednom veteranu je majica poptuno pocijepana, i nju su okačili na drvo kao znak da se tu desilo nasilje”, javlja Pribinja.

Stotinjak demobilisanih boraca iz Federacije BiH okupili su se ispred zgrade Parlamenta FBiH gdje se održava vanredna sjednica Parlamenta.

Možda vam se svidi

Leave A Reply