Sarajevo: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Povodom 9. novembra Međunarodnog dana borbe protiv fašizma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održan je mirni skup koji su organizovali predstavnici Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Skupu u ulici Ferhadija ispred Katedrale Srca Isusova pored predstavnika ovog udruženja prisustvovali su i predstavnici Udruženja “Žene u crnom” iz Crne Gore.

Oni su ispred Katedrale zajedno otvorili transparent “Fašiste za ambasadore”.

Prema riječima koordinatora udruženja Edvina Kanke Ćudića, prošlogodišnji transparent bio “Nacionalizam ubija”, a ovogodišnji “Fašiste za ambasadore”, koji, prema njegovim riječima, aludira na činjenicu da je Bosna i Hercegovina imala skandale sa ambasadorima koji su u svijetu rušili njen suverenitet odnosno državnost.

Članica Udruženja “Žene u crnom” iz Crne Gore Sabina Talović za sebe je kazala da pripada grupi žena, odgovornih građanki, koje su veoma svjesne zločina i nepravdi koje su činjene drugima u njihovo ime, te, kako je kazala, briga za druge, saosjećanje sa žrtvama i sa onima koji su preživjeli zločine njen su politički izbor.

Kazavši kako se Crna Gora još uvijek nije suočila sa prošlošću, Talović je poručila da je neposredna prošlost u Crnoj Gori prekračena i prefarbana te da je na sceni jedno institucionalno poricanje prošlosti i da se vrši pritisak na one koji misle drugačije a posebno na aktiviste koji se bave pitanjem suočavanjem sa prošlošću.

Video koji je postao hit na internetu.

Comments are closed.