Sarajaka Amna Bašić juniorska prvakinja svijeta

Frizeri iz BiH su postigli istorijski uspjeh na najvećem beauty događaju godine, svjetskom šampionatu “OMC World Cup Hairworld Paris 2018”. Naime, bh. reprezentacija je prvi put osvojila zlatnu i bronzanu medalju!

U konkurenciji 1.500 najtalentovanijih frizera iz 50 zemalja, 16-ogodišnja Sarajka Amna Bašić osvojila je prvo mjesto među juniorima i postala svjetska šampionka u kategoriji “Prestige Bridal Style”.

U istoj kategoriji takmičili su se i Selma Rakovac iz Tuzle, koja je osvojila peto mjesto, te Haris Alagić i Ismar Salkić, a zajedno, kao tim, osvojili su treće mjesto u ukupnom plasmanu.

Mladi su se takmičili i testirali kreativnost, vještine i sposobnost da rade pod pritiskom u 37 kategorija. Za kreacije su imali 20 minuta.

– Pripreme za Pariz trajale su skoro dva mjeseca i jedina moja želja bila je da sačuvam osvojeno prošlogodišnje šesto mjesto. No, zahvaljujući pažljivo odabranoj liniji i vježbanju postigla sam nešto što se u istoriji frizerske struke u BiH nikad nije desilo – navela je Bašićeva.

Iako se trudila da bude koncentrisana tokom cijelog takmičenja, u tim situacijama, kako kaže, trema je neizbježna.

– Slušala sam savjete trenera Rifeta Hukelića. Bez njega ne bih uspjela – poručila je ona.

“OMC Hairworld” je najveće svjetsko takmičenje ljepote i globalna platforma za takmičare da pokažu svoje frizerske sposobnosti, a nazivaju ga i Olimpijadom u ljepoti. Organizacija trenutno broji 50 zemalja članica i dva miliona članova širom svijeta, piše Avaz.

Stipe Filipović, predsjednik Saveza frizera BiH, istakao je da je ponosan na ekipu koja je na dostojanstven način predstavljala zemlju.

– Naša Amna Bašić piše istoriju BiH. Ovo je velika nagrada za sve nas, takmičare, roditelje, trenere, njihove majstore i klubove te za Savez. Učesnike su bodrili roditelji, trenet Rifet Hukelić Riki, Aida Omerović i ja – rekao je Filipović.

Možda vam se svidi

avatar