4 C
Kakanj
Nedjelja, 7 Marta, 2021

Saopštenje u vezi naplate parkiranja u Kaknju

Nakon što je na adresu Općine Kakanj pristiglo nekoliko upita i negodovanja u vezi aktuelne prakse zakupljivanja parking-prostora u gradskoj jezgri Kaknja, javnosti želimo pojasniti da se ove aktivnosti realiziraju posve legalno na osnovu odluke Općinskog vijeća Kakanj iz prošlog saziva.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se počne naplaćivati korištenje državnog zemljišta u bilo koju svrhu, pa tako i za svrhu privremenog i dvadesetčetverosatnog parkiranja vozila uz stambene objekte i na drugim parking-prostorima  gradske jezgre Kaknja.

Međutim, uvijek postoje i oni koji parking-prostore i prostore oko zgrada promatraju kroz svoje navodno ekskluzivno pravo korištenja bez nadoknade. Takvi nesavjesni pojedinci su spremni kazati kako se prilikom naplate parkinga narodu “izbija para iz džepa” i sl. Ne slažemo se sa ovakvim konstatacijama. Svuda u svijetu se  u užim gradskim područjima naplaćuje parking, pa tako i u Kaknju.

U Sarajevu, Zenici i drugim gradovima parking se naplaćuje na svim prostorima, a građani, pa i oni koji dođu iz Kaknja, bespogovorno plaćaju parkiranje na otvorenim prostorima, u podrumskim garažama tržnih centara i sl, i to po cijenama koje su značajno veće nego u Kaknju.

Neshvatljivo je da neko ko stanuje u gradskoj jezgri tj. u blizini svih važnih objekata, škola, vrtića, Doma zdravlja, sportske dvorane, biblioteke, javnih preduzeća, trgovinskih radnji  i sl, uz ove blagodati koje nema stanovništvo koje stanuje u prigradskim i seoskim područjima, smatra da treba imati još i besplatan parking na uređenom i asfaltiranom državnom zemljištu.

Ne slažemo se ni sa konstatacijama da se ocrtavanjem parking-prostora zaprečava prilaz vozilima hitne pomoći do zgrada. Upravo suprotno, ocrtavanjem mjesta za parkiranje uvodi se red u parkiranju, a praksa iz proteklog perioda je proizvodila situacije u kojima zgradama nisu mogla pristupiti vozila hitne pomoći, vatrogasaca i sl.

Ranija praksa je proizvodila i sigurnosne probleme jer su neki vozači sami sebi “rezervisali” javnu površinu, a zabilježeni su i slučajevi bušenja guma onima koji parkiraju na “rezervisano”, bacanje tvrdih predmeta iz stanova na vjetrobranska stakla i sl.

Ne slažemo se ni sa konstatacijama kako se naplatom parkinga uzimaju novčana sredstva za otplatu navodnih dugova JP “Vodokom” Kakanj.

Demantiramo ovakve navode, ne radi se o otplati bilo kakvih dugova, sredstva od naplate parkinga će se koristiti za održavanje postojećih i izgradnju novih parking prostora.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO