Saopćenje Komisije za borbu protiv korupcije

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona izražava svoje veliko nezadovoljstvo zbog toga što Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Zeničko-dobojskog kantona, nije dva puta postupio po zahtjevima iste Komisije za dostavljanjem traženog odgovora, (po zahtjevu i naknadnoj urgenciji), kojim se tražilo da se Komisiji dostavi odgovarajući akt (ako postoji) ili stav njihove sindikalne organizacije, po kojem je navedena obaveza za predstavnike sindikata, imenovane u Komisijama za intervjue po konkursima u osnovnim i srednjim školama, da kandidatima koji su članovi navedenog sindikata daju cijeli bod (tj maksimalno mogući broj bodova koliko ovaj član može dati).

Komisija je takođe u svome zahtjevu tražila od Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Zeničko-dobojskog kantona da dostave stav u vezi navoda iz predstavke kandidata koji se žalio. Po svemu ovome Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona nije dobila nikakav odgovor.

Naime, Komisija je zaprimila predstavku kandidata koji se obratio ovoj Komisiji nakon izražene sumnje u proceduru i bodovanje kandidata. Kandidat je izrazio sumnju u način bodovanja, smatrajući da je oštećen za 0,7 boda od strane člana Komisije za intervju, imenovanog ispred Sindikata, što je uticalo na redoslijed kandidata na konačnoj rang listi. U navodima predstavke se navodi da bodovi ovog člana Komisije za intervju nisu dodjeljeni prema preporuci Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja na osnovu koje će svi članovi sindikata na intervjuu dobiti maksimalan broj bodova tj. jedan cijeli bod.

Komisija je u svome radu poduzela i učinila sve radnje iz nadležnosti Komisije, te na osnovu pribavljene dokumentacije konstatovala da u proceduri izbora kandidata po konkursu nije bilo formalno-pravnih nedostataka, te da je bodovanje pravilno izvršeno, a da bodovi koje je izabrani kandidat dobio na intervjuu, koji su bili odlučujući pri izboru kandidata, spadaju u diskrecionu ocjenu svakog člana Komisije za intervju. Komisija, zbog ne postupanja Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Zeničko-dobojskog kantona nije uspjela utvrditi da li su navodi iz predstavke o preporuci Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja o načinu glasanja, člana Komisije za intervju imenovanog ispred ovog sindikata, utemeljeni na odgovarajućim aktima ili stavu sindikalne organizacije.

(Press ZDK)

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar