Šantićevu poeziju čitaju mladi u Kaknju

Šantićeve ljubavne pjesme smještene su u bosanske bašte pune behara i šadrvana. Rodoljubna i socijalna lirika sa istom porukom iz Šantićevog i današnjeg doba.

Mladi u Kick-u kroz klub čitalaca pokrenuli su ovaj put čitanje poezije Alekse Šantića. Podsjećamo da su mladi Kick-ovci završili čitanje Čehova sa javnim čitanjem u okviru obilježavanja Evropske noći teatra, kada se i u BiH otvaraju brojna pozorišna vrata i pozorišta dišu za publiku.

I ovaj put na čitanju je osigurana stručna podrška akademskog glumca Mirze Bajramovića a na početku čitanja ugostili smo i mladima dragu osobu Esmina Brodliju, dipl. psihologa i geštalt psihoterapeuta, osobu koja neumrono radi s djecom i mladima, sapćeno je iz KICK-a.

Zašto Šantić?

“Šantićeva poezija puna je snažnih emocija i ljubavne tuge. Ona pokazuju pjesnika snažne emocije, elegičnog tona i melodičnog izraza, koji je ostvario niz pjesama duboke inspiracije i doživljenog tona. Šantićeva ljubavna poezija razvila se pod jakim utjecajem bošnjačke ljubavne pjesme, sevdalinke; njegove ljubavne pjesme smještene su u bosanske bašče pune behara i šadrvana. Ženski likovi koji se pojavljuju u Šantićevim pjesmama okićeni su đerdanima i izazovnē su, ali ipak skrivene ljepote”

(KICK)

Možda vam se svidi

Leave A Reply