Sanski Most: Metadonom liječe 30 narkomana

“Korisnici su mahom lica koja su duže vrijeme uključena u slične programe i radi se mahom o dugogodišnjim ovisnicima o teškim drogama. Ranije smo metadon nabavljali preko UNDP-a, a sada se on nalazi na kantonalnoj esencijalnoj listi lijekova i pokazalo se da je ovo lakši i efikasniji način njegove nabavke i distribucije”, istakla je Jakupovićeva.

Dodaje kako se korisnicima ovog programa, ovisno o procjeni stručnog tima, koji čine ljekari i psiholozi, daju ograničene količine metadona. Prema njenim riječima, smisao ove terapije je da se korisnicima, u vidu supstitucije, taj lijek daje kao zamjena za teške droge, premda o ovoj vrsti terapije oduvijek postoje kontroverzna mišljenja kod stručnjaka.

“Ipak, praksa je pokazala da osobe koje koriste metadon mogu da komuniciraju u društvu, da se zaposle i obavljaju razne poslove i na kraju se, ukoliko imaju snažnu volju, izliječe i socijaliziraju”, istakla je ona.

Također, pokazalo se kako je zahvaljujući ovom programu znatno smanjen broj krivičnih djela čiji su počinioci narkomani.

“Iako je na području Sanskog Mosta registrovano 30 teških ovisnika o drogama, pretpostavlja se kako ih ima trostruko više, što za grad ovakve veličine nije mali broj”, kaže Jakupovićeva,prenose,Nezavisne

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar