Šansa u Njemačkoj za medicinare iz BiH

Triple Win je projekat za zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj, pri čemu učesnici projekta, medicinari iz BiH, mogu računati na podršku nadležnih agencija iz Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, javlja DW

Adisa Kamenjaš je od 2012. godine na birou za zapošljavanje. Kaže da ne želi još nekoliko godina čekati „posao koji možda nikada neće dobiti u BiH“. Zato se prijavila za „Triple Win“ projekat.

“Ništa me više ne veže za BiH. Želim posao i bolju budućnost. Ne očekujem da će u Njemačkoj za mene poteći ‘med i mlijeko’, ali očekujem normalne uslove za rad i spremna sam da se za to žrtvujem”, kaže Adisa.

Sabahudin Topuz kaže da su iskustva njegovih prijatelja, koji su preko „Triple Win“ projekta dobili posao u Njemačkoj, veoma pozitivna. Dodaje da je dosta njegovih prijatelja već otišlo iz BiH i da je struktura stanovništva u Sarajevu, gdje živi i radi, značajno promijenjena.

Zaposlen je u Kliničkom centru u Sarajevu, tako da njegov motiv za odlazak iz BiH nije isključivo ekonomski. Svojoj porodici želi osigurati „bolju budućnost“ u „tolerantnijem okruženju“.

“Psihički sam spreman za odlazak, ali još moram usavršiti njemački jezik. Više od dvadeset godina radim u bh. klinikama i to iskustvo će mi dobro doći”, kaže Topuz.

Nastava iz njemačkog u Goethe institutu

Nastavu iz njemačkog jezika za učesnike „Triple Win“ projekta izvodi profesorica u Goethe institutu Sanda Serdarević.

“Nastavu sa polaznicima kursa, medicinarima, izvodimo dva puta sedmično. Polaznici našeg kursa su relativno dobro pripremljeni i imaju osnovno predznanje iz njemačkog jezika. Radimo interaktivno, a fokusiramo se na autentične situacije uz intenzivne vježbe komunikacije. Veoma sam zadovoljna jer se svi trude da što bolje savladaju gradivo. Nastojim da nastavu učinim što zanimljivijom, a koristim i metode koje opuštaju polaznike kursa”, kaže Sanda Serdarević.

Šta je Triple Win projekat

Triple Win je projekat za kontinuirano zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj. Provodi se na osnovu Dogovora o postupku, izboru i posredovanju pri zapošljavanju medicinskog osoblja zaključenog između Savezne agencije za rad SR Njemačke (BA-Bundesagentur für Arbeit) i Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Broj nezaposlenih raste

Balkan je u 2015. godinu ušao sa više od 2.324.000 nezaposlenih. Na biroima za zapošljavanje u BiH je oko 547.300 osoba, a među njima je i znatan broj medicinara. Prema nekim podacima, u BiH je nezaposleno oko 5.000 medicinara, od toga oko 3.000 u Federaciji BiH i oko 2.000 u Republici Srpskoj.

(Agencija NAP)

Možda vam se svidi

Comments are closed.