SANS bilten – Potražite informacije o sebi na internetu!

igurno ste već čuli koliko je važno da zaštitite svoju privatnost i informacije koje dijelite putem interneta.

Da bismo to i dokazali pokazaćemo vam kako da pretražite i otkrijete koje su sve informacije o vama samima javno dostupne. Taj proces je poznat pod nazivom OSINT, što je moderna skraćenica od engleskih reči Open Source Intelligence. OSINT predstavlja pretraživanje javno dostupnih resursa na internetu u cilju otkrivanja koliko informacija se može saznati o IP adresi računara, kompaniji, ili osobi kao što ste vi sami. Imajte pri tom na umu da sajber napadači koriste iste alate i tehnike koji se koriste u ovom procesu. Što više toga napadači uspiju da saznaju o vama, to će ciljani napadi koje kreiraju biti uspješniji. Ovaj koncept postoji već godinama unazad, ali ga najnoviji alati dostupni na internetu čine mnogo jednostavnijim za realizaciju.

Ovog mjeseca SANS Institut donosi novi bilten za podizanje svjesnosti o sigurnosti na internetu OUCH! na temu “Potražite informacije o sebi na internetu!

Bilten OUCH! Potražite informacije o sebi na internetu možete preuzeti ovde.

OUCH! Newsletter | SANS Security Awareness – SANS Institute

(MUP ZDK)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar