Samo u 2017. izgubili smo cijeli jedan grad: BiH pred novim talasom iseljavanja, Njemačka traži 300.000 radnika

Činjenica je kako veliki broj bh. stanovnika i dalje želi otići iz države i život nastaviti u zemljama koje će im pružiti bolje poslove, veći životni standard i ugodniji život neopterećen svakodnevnim problemima s kojima se susrećemo u BiH

Samo u prošloj godini 17.000 mladih iz BiH dobilo je radnu vizu za Njemačku, a ako bi bio usvojen novi njemački zakon o useljavanju, može se očekivati mnogo brže i masovnije iseljavanje bh. građana, ističu bh. sociolozi i nevladin sektor.

Prema pisanju medija iz Njemačke, u pripremi je nacrt novog zakona o useljavanju čiji je cilj olakšati priljev kvalificirane radne snage u Njemačku, posebice iz zemalja koje nisu članice EU-a, što znači i iz BiH.

Kako piše Deutsche Welle, nacrt tog zakona trebao bi krajem augusta biti predočen Uredu kancelarke Angele Merkel.

Amer Osmić, viši asistent na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže kako samo podatak da je 17.000 ljudi u prethodnoj godini dobilo radnu vizu za Njemačku govori kako smo već tu izgubili jedan manji grad ili općinu.

Naglašava kako će, ako bude usvojen zakon, a BiH ne učini ništa zaista radikalno, trend odlazaka ići uzlaznom putanjom.

– Njemačko tržište vapi za kvalificiranom radnom snagom i ima otvoreno do 300.000 radnih mjesta za kvalificirane. Znači da će BiH educirati kvalitetnu radnu snagu, a ona će svoj život nastaviti u Njemačkoj. BiH ne daje motiv mladima ostati – kazao je Osmić za Avaz.

Činjenica je kako veliki broj bh. stanovnika i dalje želi otići iz države i život nastaviti u zemljama koje će im pružiti bolje poslove, veći životni standard i ugodniji život neopterećen svakodnevnim problemima s kojima se susrećemo u BiH, a koji su vezani isključivo uz politički svijet.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar