"Sam/i" – Predstava koja je publiku natjerala na suze i smjeh

Predstava teatarske gurpe “Face” pod nazivom “Sam/i” sinoć je odigrana u kakanjskom Domu kulture

Predstava “Sami/I”je rađena prema motivima drame “Bazen s pijeskom” Mihaila Valčaka. Autori iz vizure djeteta obrađuju univerzalni problem muško-ženskog odnosa i generalno otuđenja ljudi. Predstava “Sam/I” teatarske grupe “Face” stilski pripada savremenom teatru. Glumačka igra je jedino sredstvo komunikacije sa publikom, nema scenografije i kostima, minimalizam u spoljnjim sredstvima i ogoljenje umjetničke duše. Ova predstava je sinoć odigrana u kakanjskom Domu kulture, a glavne uloge tumače Lana Stanišić I Mirza Mušija.

Tema predstave su ljubav i strah, a one su jako često u dramam zastupljena. To su pitanja koja tjeraju umjetnika da se filozifski angažuje. To su stvari koje nas sprečavaju da se otvorimo prema drugim ljudima. Na taj način oni ne dopuštaju da im se dešavaju lijepe stvari, a najčešće zbog predrasuda. „ – kazala je Lana Stanišić, glumica teatarske grupe “Face”

„Nakon tri godine teatarska gurpa „Face” opet u Kaknju. Publika u Kaknju ima pozorišnu kondiciju. Bila je puna sala i to me posebno raduje. Današnje predstave koje pune su komedije radi komedije, koja ima samo zabavnu dimenziju. Ova predstava govori o dopiranja do ljudskih duša i srca. Moja očekivanja su premašena. Publika je bila u delirijumu gdje su plakali i smijali se.” – rekao je Mirza Mušija, glumac teatarske grupe “Face”

Često predstave koje pune sale odgajaju publiku da očekuju komediju radi komedije, odnosno predstave koje imaju samo zabavnu dimenziju. Predstava “Sam/I” koju su posjetiocu u Kaknju vidjeli nije ih natjerala na gromoglasni smijeh, ali je svakako dotakla njihovo srce I dušu, što je zapravo I glavni cilj ove predstave.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.