Sakrio mušterije u zamrzivač

Jedan od prodavaca u jevrejskoj radnji, koja je bila meta terorističkog napada, sakrio je mušterije u zamrzivač poslije upada naoružanog islamiste u radnju.

Lasana Batili (24), musliman,  iz Malija na zapadu Afrike, hvaljen je kao heroj zbog brzog razmišljanja i hrabrosti, pošto je 15 talaca, među kojima dvoje djece, iz talačke krize izašlo nepovrijeđeno, kada je naoružani napadač Amedi Kulibali u petak upao u radnju, piše “Dejli mejl”.

Četiri taoca su ubijena prije nego što je policija upala u zgradu i ubila Kulibalija u pokušaju bekstva.

Batili, koji je šest talaca sklonio na sigurno rekao je za BFMTV da je kada su potrčali ka njemu otvorio vrata zamrzivača.

“Ugasio sam svjetlo, isključio zamrzivač. Kada sam isključio hlađenje, sklonio sam ih unutra, zatvorio vrata i rekao im da ostanu mirni”, kazao je Batili.

Sakriveni u zamrzivaču na minis tri stepena Celzijusa, taoci su se skupili jedni uz druge kako bi se zagrijali.

Koristeći lift za robu, Batili je pobjegao iz radnje i dao policiji važne informacije šta se dešava unutra i gde se taoci kriju.

Njegova slika, ispod koje piše da  je musliman iz Malija, podjeljena je širom svijeta putem Tvitera, a bilo je poziva da mu za hrabrost bude dodeljena francuska Medalja časti.

Napad se dogodio u petak, kada su kupci u pariskom supermarketu kupovali namirnice za SSabat.

Pre nego što je ubijen, u akciji elitnih policijskih jedinica na prodavnicu, Kulibali je rekao novinarima da je pripadnik džihadističke grupe Islamska država.

Francuske snage bezbjednosti usmjerene su na pronalaženje Hajat Bumedijen, partnerke Kulibalija, a njih dvoje su glavni osumnjičeni za ubistvo saobraćajne policajke u četvrtak u blizini francuske prestonice.

Taj napad dodatno je uzdrmao Francusku, koja se još oporavlja od terorističkog napada na satirični nedeljnik Šarli Ebdo u sredu kada su dvojica naoružanih napadača, braća šerif i Said Kuaši, ubila 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u zemlji, dok je 11 ljudi ranjeno.

Braća Kuaši, koji su držali taoce u jednoj štampariji, ubijeni su u petak u akciji francuskih snaga reda.

Izvor:Agencije

Možda vam se svidi

Comments are closed.