Sadašnjim mjerama smanjit će se zagađenje zraka za nekih par stotina godina

0

Ono što je glavni problem je loša regulativa u smislu registracije vozila, a pogotovo provjera emisija izduvnih gasova iz vozila, koja se vrši prilikom redovnog tehničkog pregleda, pojasnila je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zagađenje zraka u Sarajevu je problem koji je prisutan nekoliko decenija. Sarajevo ga je imalo i ’70-ih godina prošlog vijeka. Mnogi smatraju da su glavni problem kućna ložišta i saobraćaj, međutim, studija, koju su uradili stručnjaci, a koja se tiče zagađenja zraka, ustanovila je koridore provjetravanja koje Kanton Sarajevo mora sačuvati da bi mogao računati na neku održivu budućnost i razvoj.

Pokazalo se da visoke zgrade u gradu sprečavaju bolje provjetravanje. U narednom periodu će se unositi određena ograničenja vezano za građenje tih objekata.

Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorila je o zagađenju zraka, mjerama i preporukama koje planiraju poduzeti kako bi zagađenje bilo smanjeno u zimskim danima, kada je najizraženije u godini.

Smatra da je problematika zagađenja zraka višedimenzionalna i da postoje različiti faktori koji utječu na kvalitet zraka. Krvavac je kazala da se tu, između ostalog, radi o sektoru individualnih ložišta, ali i saobraćaju.

“Kada je u pitanju saobraćaj, mislim da se radi o sektoru na koji bi se najviše moglo utjecati i djelovati sa gledišta smanjenja zagađenja. Ono što je glavni problem je loša regulativa u smislu registracije vozila, a pogotovo provjera emisija izduvnih gasova iz vozila, koja se vrši prilikom redovnog tehničkog pregleda. Ekotest, koji je inače propisan federalnim pravilnikom o vršenju ekotestova, a istovremeno provjeru zahtijeva pravilnik o tehničkom pregledu vozila na državnom nivou, nisu usaglašeni”, pojasnila je Krvavac.

Navela je da su u više navrata tražili od resornih ministarstava saobraćaja i komunikacija na federalnom i državnom nivou da se usaglase ti pravilnici, međutim, još nema adekvatnog odgovora.

“Moja slobodna procjena je da bi nekih 20.000 vozila, po osnovu mjerodavnog i kvalitetnog vršenja ekotesta, bilo isključeno iz saobraćaja. Novim planom interventnih mjera predviđeno je da u slučaju epizoda pripravnosti i uzbune, isključujemo vozila koja imaju standarde EURO 1, 2 i 3”, izjavila je

OVE GODINE SE UTOPLJAVA I ENERGIJSKI SANIRA 39 JAVNIH OBJEKATA

Od ranije postoje mjere koje Vlada poduzima kada dođe do zagađenja zraka. Vlada KS-a je prije desetak dana, kako je kazala Krvavac, donijela novi plan interventnih mjera i tu ima značajnih promjena s obzirom da su uradili kategorizaciju područja prema kvalitetu zraka.

“Smanjili smo uslove koji se tiču podizimanja određenih epizoda. Ove godine imamo i primjenu mokrog postupka, tačnije, čišćenje saobraćajnica uz upotrebu kalcijum-hlorida, koji bolje veže čestice prašine”, pojasnila je Krvavac.

Smatra da su ključne aktivnosti koje sprovode, a to su ulaganja u projekte energijske efikasnosti.

“Samo u ovoj godini utopljava se i energijski sanira 39 javnih objekata. U pripremi smo kredita i zaduženja kod EBRD-a tako da bi se tokom iduće godine trebalo energijski obnoviti novih 40 javnih objekata”, kazala je Krvavac.

Prema njenim riječima, izradom studije stvorene su dobre pretpostavke širenja i jačanja daljinskog grijanja.

“Studiju je prihvatila Vlada. Ona podrazumijeva 177 miliona KM ulaganja kako u energijsku efikasnost postrojenja preduzeća Toplana, tako i u izgradnju novih kotlovnica u određenim područjima kantona, u mjestima koja nisu pokrivena centralnim kotlovnicama što će sigurno doprinijeti da se ukrupnjavaju individualna ložišta koja jesu nama najveći problem tako da ćemo imati smanjenje broja dimnjaka, lakši nadzor…”, poručila je Krvavac.

Mišljenja je da ono što se ne bi smjelo zaboraviti jesu mjere vezane za poboljšanje prostornog planiranja.

VISOKE ZGRADE SPREČAVAJU BOLJE PROVJETRAVANJE

“Sarajevo je veliki i urbani grad, možemo reći i preizgrađen grad koji ima mnogo izvora odakle se emituje zagađenje. Uradili smo studiju utjecaja visokih zgrada na kvalitet zraka. Ustanovila je koridore provjetravanja koje kanton mora sačuvati da bi mogao računati na neku održivu budućnost i razvoj. Pokazano je da te visoke zgrade sprečavaju bolje provjetravanje. Sada mi unosimo određeno ograničenje vezano za građenje tih objekata”, istakla je Krvavac.

Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” podsjetio je da je zagađenje zraka u Sarajevu vijest koja je stara nekoliko decenija.

“Sarajevo je ovaj problem imalo i ’70-ih godina prošlog vijeka. Mi sada, u 21. vijeku, imamo situaciju da vlast nije briga šta se sa zrakom u Sarajevu dešava”, pojasnio je Podić.

Izvor