SAD u strogoj tajnosti, za samo godinu dana, razvile novi borbeni avion, ovo je pravo čudo… (FOTO)

0

Ratno zrakoplovstvo SAD-a nije, kao i većina vojnih jedinica širom svijeta, pretjerano fleksibilna organizacija koja brzo može donijeti odluke o financiranju, izgradnji i uvođenju u upotrebu novih tehnologija.
 
Upravo stoga iznenađuje podatak koji je službeno potvrđen američkom Defense Newsu, a govori o tome da je ova grana Oružanih snaga SAD-a u tajnosti osmislila, izradila i već čak i testirala potpuno novi borbeni mlažnjak.
 
Da stvar bude još bolja, kazali su kako su cijeli ovaj proces obavili u samo godinu dana, što je zapanjujuće kratko vrijeme po svim, a ne samo vojnim standardima, za ovakav pothvat.
 
O novom tipu borbenog mlaznog aviona ne zna se mnogo. Iz Ratnog zrakoplovstva kazali su tek da je riječ o mlaznom lovcu nove, šeste generacije, da postoji njegov prototip u punoj veličini koji je već obavio pokusne letove, te da je pritom “obarao rekorde”. Objavljeno je i da će vrlo brzo biti spremni izrađivati novu generaciju mlaznih aviona na potpuno nov način i tehnologijama koje do sada u tom sektoru nisu bile korištene, a mogu proizvesti najkompliciranije sisteme ikada. Svi ostali podaci proglašeni su tajnom.
Avion je razvijen pod okriljem programa Next Generation Air Dominance (NGAD) unutar kojeg se, osim mlažnjaka, razvijaju i napredne bespilotne letjelice i razne napredne digitalne platforme za “pravo” i digitalno ratovanje.