SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venecuele

“Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venecueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postala ograničenje za politiku SAD-a”, napisao je Pompeo na Twitteru.

Nije rekao kada će točno osoblje biti povučeno iz veleposlanstva u Caracasu.

Predsjednik Venecuele objavio je 23. siječnja prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale oporbenog vođu Juana Guiadoa za privremenog predsjednika zemlje, i naredio odlazak svih njihovih diplomata, prenosi “Hina”.

Smatrajući da Maduro nema legitimitet, Washington je odbio poslušati ali je ipak dan kasnije povukao sve osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venecueli da napuste zemlju.

Novi protesti na opoziv oporbe sazvani su u utorak u Venecueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje.

Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak “stanje uzbune” u Venecueli nakon 100 sati bez struje.

Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak država.

Uprkos polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Caracasu, stanje je i dalje kaotično za većinu stanovništva.

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz podršku SAD-a.

Njegovi kritičari inzistiraju da je to posljedica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja.

Vlasti još nisu posve objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen.

Možda vam se svidi

Leave A Reply