Ruzmarin: Miris i aroma Mediterana za bolje zdravlje

Ruzmarin je višegodišnja aromatična biljka koja u divljini raste na kamenitim terenima, kao i šumovitim predjelima u regiji Mediterana, Portugala i sjeverozapadne Španije.

U cvjetovima i listovima sadrži etarska ulja. Pored toga sadrži smolu, tanin gorke materije i male količine saponina. Miris i ukus ruzmarina je ljut i nagorak.

U cvjetovima i listovima sadrži etarska ulja. Pored toga sadrži smolu, tanin gorke materije i male količine saponina. Miris i ukus ruzmarina je ljut i nagorak.

Cijela biljka je prijatnog mirisa. Najčešće se skupljaju listovi ruzmarina, iako se mogu brati i grančice sa cvijetom i listom.

Ruzmarin je bogat vitaminom A i vitaminom C, a od minerala sadrži fosfor, željezo, magnezij i cink pa posjeduje i antioksidativna svojstva.

Čaj od ruzmarina je veoma koristan kao lijek za poboljšanje cirkulacije, za liječenje slabe probave, protiv nazeba, gripe, reumatskih bolova, tromosti želuca i anemije.

Biljka djeluje na poboljšanje funkcije jetre i pražnjenje žučne kese. Koristi se za liječenje oduzetosti, reumatizma mišića, glavobolje. Jača pamćenje, pomaže kod liječenja žutice i hemoroida. Dobar je kod bijelog pranja, izostale menstruacije i za rast kose.

Ruzmarin se dosta koristi u mediteranskoj kuhinji, premda njegov žestok ukus koji podsjeća na kamfor nekima ne odgovara. Koristi se za razna jela od mesa jačeg mirisa, najčešće ovčetine i divljači, ali i peradi, ribe, janjetine, teletine.

Sjajno ide uz paradajz, špinat, grašak, gljive, sir, jaja i drugo. Ruzmarin daje „karakter” blagim čorbama, marinadama, prelivima za salatu. Možete ga dodati sosevima za špagete.

Ruzmarin je uvijek najbolje koristiti u svježem stanju nego u suhom. Ako ste prinuđeni koristiti suhi ruzmarin, povežite ga kako biste ga lakše izvadili iz jela kad ono bude gotovo.

Ako volite roštiljati, prije postavljanja mesa na rešetku bacite nekolika struka ruzmarina na žar i dodat ćete mesu specifičnu aromu.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply