Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH, Dodik odluku nazvao sramnom

Ruskom novinaru i književniku Jevgeniju Prilepinu, koji se aktivno angažirao na strani proruskih separatista u regiji Donjeck u borbi protiv ukrajinskih vlasti, u četvrtak je onemogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu gdje je trebao učestvovati na književnoj manifestaciji u Banja Luci.

Prilepin, koji kao pisac koristi ime Zahar, bio je pozvan na manifestaciju pod nazivom “Kočićevi dani” koja se održava u Banja Luci, a ulazak u BiH mu je odbijen iz sigurnosnih razloga.

Na rješenju Granične policije BiH, koje je uručeno Prilepinu, stoji kako temeljem procjene Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) iz marta ove godine Prilepin predstavlja “prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Iako direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović Zečić tvrdi kako je Prilepin najčitaniji i najpopularniji savremeni ruski pisac, na internetu je moguće naći podatke kako je literaturu koja stoji iza njega kritika zapravo ocijenila vrlo loše, a kako neke od njegovih knjiga odišu antisemitizmom.

Problematični pisac i novinar je rođen 1975. pod imenom Jevgenij Nikolajevič Prilepin i bivši je pripadnik specijalnih snaga ruske policije Omon, namijenjenih razbijanju demonstracija i kao takav se borio u Čečeniji od 1996. do 1999. Nakon toga je počeo raditi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao je član malo poznate Narodne boljševičke stranke Rusije, prenosi agencija Hina.

Od februara 2017. do ljeta ove godine bio je pripadnikom dobrovoljačke jedinice koja se borila na strani propruskih separatista u Donjecku u Ukrajini.

I na njegovoj ličnoj stranici na internetu, na kojoj propagira nezavisnost ukrajinske regije Donbasa, može ga se vidjeti na naslovnici knjige posvećenoj toj epizodi odjevenog u paravojnu uniformu. Prilepinovo ime nije moguće pronaći na dostupnim popisima osoba koje su pod sankcijama Evropske unije zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je naredba OSA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu na teritoriju BiH “sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja RS-a”.

– Zahtjevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po sigurnost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće sigurnosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu – poručio je Dodik.

Možda vam se svidi

Leave A Reply