Ruski specijalci dobili puške razornog kalibra koje teroristima ne ostavljaju nikakve šanse

Nova ruska automatska puška velikog kalibra konstruisana je na zahtjev Federalne službe sigurnosti (FSB) te je namijenjena antiterorističkim jedinicama za izvođenje operacija u ograničenom, zatvorenom prostoru poput stambenih jedinica i industrijskih objekata.

Glavna zadaća ovog oružja je brzo i efikasno uništavanje terorističkih grupa u situacijama s velikim brojem talaca, a veliki kalibar omogućava efikasnost ukoliko se mete nalaze u zaklonima ili su dodatno zaštićene pancirnim prslucima.

Mark Episkopos, američki stručnjak za pješačko naoružanje i saradnik uglednog američkog portala “National Interest”, ističe kako je puška konstruisana nakon što je FSB počeo razmišljati o stvaranju novog, efikasnijeg streljačkog oružja poslije terorističkih napada u Beslanu i moskovskom kazalištu Dubrovka.

Episkopos pojašnjava kako je naučno potvrđeno da adrenalin i određeni narkotici mogu potisnuti bol koja nastaje kao posljedica ranjavanja vatrenim oružjem. U takvim situacijama, iako smrtno ranjen, terorista može nastaviti pucati ili aktivirati eksplozivnu napravu, a tih nekoliko dodatnih sekundi mogu biti kobne po taoce.

Zato su ruski konstruktori dizajnirali metak 12,7 X 55 milimetara, težine 33 grama, koji s udaljenosti od 100 do 300 metara odmah neutralizuje teroristau, bez obzira nalazi li se on u zaklonu ili je zaštićen pancirnim prslukom.

Automatska puška je projektovana po tzv. bullpup konfiguraciji, a takav sistem izrade streljačkog naoružanja osigurava smanjenje njenih ukupnih dimenzija te omogućava širok spektar primjene različitih dodataka poput prigušivača. Samim time, povećana je i preciznost te taktička efikasnost puške čija težina iznosi 5,2 kilograma, piše “tportal“.

Ruski stručnjaci ističu kako je ŠAK-12 idealno oružje za antiterorističke ili druge vojne operacije unutar zgrada u naseljenim područjima, pri čemu je prioritet osiguravanje maksimalne sigurnosti civila.

Pušku su konstruisali inženjeri iz Centralnog konstruktorskog naučno-istraživačkog ureda sportsko-lovačkog naoružanja, a javnosti je prvi put predstavljena na izložbi Armija 2018 u Moskvi, nakon čega je imala međunarodne premijere na sajmovima oružja u Indiji i Kini.

Možda vam se svidi

Leave A Reply