Ruski bombarderi nadlijetali La Manche!

Let vojne letjelice u ili blizu suverenog zračnog prostora druge zemlje ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju.

Britanski borbeni avioni presreli su dva ruska bombardera koja su se približila zračnom prostoru Velike Britanije, saopćilo je danas ministarstvo odbrane u Londonu.

Ruski avioni su detektirani u srijedu iznad La Manchea, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa “tajfun” uzletjeli iz dvije baze, u Engleskoj i Škotskoj.

– Avioni RAF-a (Kraljevske zračne snage) otpratili su ruske avione sve dok nisu nestali iz oblasti od interesa za Britaniju. Ni u jednom trenutku ruske vojne letjelice nisu ušle u zračni prostor Britanije – navodi se u saopćenju britanskog ministarstva odbrane.

Gorbačov: ‘Novi hladni rat’ je objavljen

“Novi hladni rat” je objavljen između Rusa i Amerikanaca i mogao bi eskalirati u oružani sukob, upozorio je u četvrtak posljednji lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov.

– Samo se govori o sankcijama Amerike i Evropske unije protiv Rusije. Da li su oni izgubili glavu – rekao je Gorbačov, a prenijela agencija Interfax. – Amerika je zalutala u dubine džungle i nas vodi sa sobom – dodao je otac perestrojke, cijenjen na zapadu zbog svoje uloge za vrijeme pada Berlinskog zida 1989. godine.

gorbacov_afp_625

– Iskreno su reći, ona (Amerika) nas gura u novi Hladni rat, probajući otvoreno da slijedimo njenu genijalnu ideju da želi uvijek da trijumfuje – kritikovao je bivši 83-godišnji lider.

– Gdje će nas to odvesti ? Hladni rat je već proglašen. I šta onda ? Ja nisam u mogućnosti izjaviti sa sigurnošću da se Hladni rat neće okrenuti u pravi rat. Plašim se da oni (Amerikanci) time preuzimaju rizik – dodao je.

Ove alarmantne izjave Mihaila Gorbačeva su na osnovu ukrajinske krize i pogoršanja odnosa između Rusa i zapada na nivou bez presedana od raspada SSSR-a 1991. godine. Nakon pripajanja poluotoka Krima od strane Rusije i izbijanja sukoba u kojem je život izgubilo više od 5.000 ljudi od aprila na istoku Ukrajine, Washington i Bruxelles su usvojili nekoliko serija ekonomskih sankcija protiv Moskve. Washington je u srijedu zaprijetio novim sankcijama saopćivši da će cijena koja će se platiti “nastaviti da se povećava” ako Rusija ne prestane podržavati proruske separatiste u Ukrajini.

NATO je tokom prošle godine izveo više od 100 presretanja ruskih aviona, što je tri puta više u odnosu na 2013. godinu i to u trenutku povećanih tenzija između Zapada i Moskve zbog neslaganja oko krize u Ukrajini, navodi Reuters.

Viši stručni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene službe Elizabet Kvintana smatra da je ovaj posljednji incident “ipak neuobičajen” i da bi mogao biti povezan s činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja.

– Let vojne letjelice u ili blizu suverenog zračnog prostora druge zemlje ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju – rekla je ona.

Možda vam se svidi

Comments are closed.