Ruske banke u RS – Investicije ili pranje novca

Bivši vlasnik Istočnoevropske finansijske korporacije,Aleksander Gitelson čija banka je poslovala i u RS proglasio je bankrot.

Pretpostavlja se da je iz banke u BIH ilegalno povukao 73 miliona dolara.Predsjednik RS Milorad Dodik ga je najavljivao kao investitora koji će približiti odnose RS i Rusije.Umjesto toga upučeni tvrde bio je to samo još jedan dokaz pranja novca preko bankarskog sektora u RS.

Sudbina Aleksandra Gitelsona i njegove banke koja je 2007. krenula s poslovanjem u BiH iz Laktaša, za lidera NDP samo je pokazatelj sprege vlasti RS i bankarskog sektora.

To pokazuje da su Agencija za bankarstvo i vlast uvijek umiješani u sumnjive transakcije posebno prekogranične i mi već imamo dvije propale banke a niko ne reaguje.- za TV1 izjavio je Dragan Ćavić,predsjednik NDP-a.

Ekonomska analitičarka,Svetlana Cenić tvrdi da je uvijek skeptična kad se nešto pompezno otvara.

Izvinite na izrazu kada se još  uturi naziv srpsko ili rusko ja se odmah uspaničim. – kaže Cenić.

U BiH su na otvaranju prve banke u Laktašima 2007. najavljivali ekspanziju, ali je banka već 2010. promijenila vlasnika. Prije toga prema nalazima ruskih istražitelja iz banke u BiH Gitelson je nelegalno povukao 73 miliona dolara od ukupno prebačenih 150 na njegove privatne račune. Prije bankrota Gitelson je  u Rusiji osuđen na zatvor. Njemu i još dvojici menadžera ove banke naloženo je i plaćanje odštete od 4,2 miliona dolara, a pronovjere se procjenjuju na više od 28 miliona dolara. U konkretnom slučaju stručnjaci važnim smatraju obavezu Agencije za bankarstvo da utvrdi sljedeće.

Postoje li tragovi IEFK u novoj MF banci i da li to može imati posljedice po građane RS kako se ne bi širila panika.- smatra Cenić.

Spornim se smatra i izostanak reakcije nadležnih istražnih organa, posebno ima li se u vidu da su se i teže stvari desile sa još dvije banke.

Odgovorno je republičko i okružno tužilaštvo u RS je nisu ništa poduzeli.Niko ne odgovara a da Vas podsjetim u Srbiji je zbog pronovjera u bankarskom sektoru na optuženičkim klupama završilo preko 100 osoba.- smatra Čavić.

Takvo nešto u RS je teško očekivati sve dok je Milorad Dodik predsjednik manjeg bh. entiteta, kaže Čavić.

(TV1.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply