Rusija zvanično upozorila BiH

Zvanična Moskva pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da odustanu od namjere da isporuče naoružanje Ukrajini, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Kako je prenijela agencija TASS, glasnogovornik Ministarstva Aleksander Lukaševič prenio je zabrinutost ovog tijela najavama da će BiH Ukrajini isporučiti municiju.

TASS precizira da je BiH, država na jugoistoku evrope koja je prošla užase „bratoubilačkog rata“ od 1992. do kraja 1995. godine.

– Glavna zabrinutost potiče od toga da će ovo oružje biti korišteno u daljim aktivnostima trupa lojalnih Kijevu na granatiranju gradova i ubijanju miroljubivih građana na jugoistoku Ukrajine – izjavio je Lukaševič. „Pozivamo vlasti BiH da odustanu od planova da snabdiju Kijev municijom. Takvi planovi u suprotnosti su s međunarodnim normama i opredjeljenjima u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i posebno u dijelu Foruma o sigurnosnoj saradnji“ – dodao je on.

– Lukaševič je istakao i da takav korak, koji bi došao u vrijeme eskalacije oružanih sukoba na jugoistoku Ukrajine, „ne bi doprinio miroljubivom rješenju u regionu i vodio bi daljem besmislenom nanošenju žrtava nad civilnim stanovništvom“

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.