1.8 C
Kakanj
Subota, 6 Marta, 2021

Rudnik mrkog uglja Kakanj uplatom preko dva miliona KM izbjegao blokadu

Današnji sastanak predstavnika Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH trebao bi riješiti pitanje koje se odnosi na blokadu rudnika iz sastava tog koncerna, a koje je početkom ove sedmice blokirala Porezna uprava FBiH.

Nakon uplate nešto više od dva miliona KM račun Rudnika mrkog uglja Kakanj je deblokiran te neće biti problema u isplatama primanja kakanjskim rudarima.

Zenički su rudnici zbog neplaćanja doprinosa na plaće blokirani na iznos od 4,9 miliona KM, a ZD RMU Breza na iznos od oko 4,5 miliona KM, mada su ukupni dugovi oba preduzeća po tom osnovu znatno veći.

  • Na sastanku će biti dogovoreno na koji će način biti plaćen dug prema Poreznoj upravi FBiH, pa ja očekujem da ćemo već sutra (op.a. danas) imati i deblokiran račun – kazao je v.d. direktora ZD RMU Zenica Dragan Peranović.

Napominje kako su danas trebali isplatiti i plaće za 1.247 radnika zeničkih rudnika “Raspotočje” i “Stara jama”, a za što u neto iznosu trebaju osigurati oko 1.300.000 KM.

  • Realnije je da ćemo plaće moći isplatiti tek u ponedjeljak, jer smo, zbog blokade računa, tražili od naših partnera da nam dug za isporučeni ugalj uplate tek po deblokadi računa. Uglavnom, imamo osiguran novac za plaće – dodao je Peranović.

Direktor ZD RMU Breza Muamer Omerhodžić također potvrđuje da je dobio informaciju kako će biti održan sastanak u Vladi FBiH, na kojem će biti dogovaran način deblokade računa i njegovog preduzeća.

  • Nadamo se da će dogovor biti postignut i račun deblokiran. Mi, također, imamo osiguran novac za plaće naših 1.118 radnika, ali čekamo deblokadu računa – naglasio je Omerhodžić.

Dodaje da će time prestati i razlozi za održavanje najavljenog štrajka rudara tog preduzeća, koji su ga zakazali zbog kašnjenja u isplati plaće.

  • Naši su radnici plaću trebali dobiti 10. januara, dok se u Zenici plaća isplaćuje 15. u mjesecu, pa su u tom pogledu oni u povoljnijem položaju. Međutim, nadam se da će sutra račun biti deblokiran te da ćemo moći isplatiti plaće”, poručio je Omerhodžić.

Brezanskom rudniku, također, na mjesečnom nivou za plaće treba između 1,3 i 1,4 miliona KM.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO