“Rođačka ekonomija”: I pored dvije diplome, odlazi konobariti na kruzeru!

0

Miloš Krivokapić je iz Herceg Novog i ima dvije diplome. Završio je politologiju i menadžment na državnom Univerzitetu Crne Gore. Ipak, trenutno nema posao pa uskoro ide raditi na kruzeru tvrtke Royal Caribbean kao pomoćnik konobara.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Istraživanje podgoričkog ureda britanske Vestminsterske zaklade objavljeno prošlog tjedna pokazalo je da čak 70 posto mladih razmišlja o odlasku iz Crne Gore. 14 posto već poduzima konkretne korake da to i učini.

Branka Ćalasan je diplomirana psihologinja. Profesorica psihologije iz Bara je i sistemski obiteljski terapeut, ali i pored svih tih kvalifikacija za nju nema stalnog posla u Crnoj Gori. I ona ozbiljno razmišlja o odlasku iz zemlje i aktivno radi na tome.

Odlaze zbog nepotizma i veza

Krivokapić za “DW” kaže da je odlučio otići iz Crne Gore i potražiti posao u inozemstu jer je “ovdje izgubljena nada”.

– Institucije su zarobljene i okrenute uskim interesima elite. U inozemstvu postoji mogućnost slobode izbora i šansa da se natječete na tržištu, dok u Crnoj Gori postoji ‘rođačka ekonomija’, gdje sve konce u društvu vuče vladajuća stranka – tvrdi Krivokapić.

Promijenio je nekoliko poslova u privatnim tvrtkama, ali tvrdi da nije mogao naći stalno zaposlenje u svojoj struci jer se u Crnoj Gori, čak i u privatnom sektoru, ljudi zapošljavaju po sistemu “usluga za uslugu”.

– Do posla se ovdje isključivo dolazi preko stranačkih, rodbinskih ili kumovskih veza ili tako što nekome učinite neku usluga, pa vam on u svojoj firmi zaposli nekog iz obitelji. Dakle, tu nema tržišnih odnosa gdje se gledaju produktivnost i efikasnost, nego su na djelu neki potpuno drugi parametri – smatra Krivokapić.

I istraživanje Vestminsterske zaklade došlo je do poraznog podatka da bi svaka treća mlada osoba u Crnoj Gori glasala iz koristi, odnosno za stranku s čijom se politikom ne slaže, samo ako bi tako dobila posao. I to pokazuje dubinu problema nezaposlenosti mladih. Podaci Eurostata iz lipnja ove godine pokazuju da ona u Crnoj Gori iznosi 27,5 posto, što je mnogo više od opće stope nezaposlenosti, koja je oko 15 posto.