“Rođačka ekonomija”: I pored dvije diplome, odlazi konobariti na kruzeru!

Miloš Krivokapić je iz Herceg Novog i ima dvije diplome. Završio je politologiju i menadžment na državnom Univerzitetu Crne Gore. Ipak, trenutno nema posao pa uskoro ide raditi na kruzeru tvrtke Royal Caribbean kao pomoćnik konobara.

Istraživanje podgoričkog ureda britanske Vestminsterske zaklade objavljeno prošlog tjedna pokazalo je da čak 70 posto mladih razmišlja o odlasku iz Crne Gore. 14 posto već poduzima konkretne korake da to i učini.

Branka Ćalasan je diplomirana psihologinja. Profesorica psihologije iz Bara je i sistemski obiteljski terapeut, ali i pored svih tih kvalifikacija za nju nema stalnog posla u Crnoj Gori. I ona ozbiljno razmišlja o odlasku iz zemlje i aktivno radi na tome.

Odlaze zbog nepotizma i veza

Krivokapić za “DW” kaže da je odlučio otići iz Crne Gore i potražiti posao u inozemstu jer je “ovdje izgubljena nada”.

– Institucije su zarobljene i okrenute uskim interesima elite. U inozemstvu postoji mogućnost slobode izbora i šansa da se natječete na tržištu, dok u Crnoj Gori postoji ‘rođačka ekonomija’, gdje sve konce u društvu vuče vladajuća stranka – tvrdi Krivokapić.

Promijenio je nekoliko poslova u privatnim tvrtkama, ali tvrdi da nije mogao naći stalno zaposlenje u svojoj struci jer se u Crnoj Gori, čak i u privatnom sektoru, ljudi zapošljavaju po sistemu “usluga za uslugu”.

– Do posla se ovdje isključivo dolazi preko stranačkih, rodbinskih ili kumovskih veza ili tako što nekome učinite neku usluga, pa vam on u svojoj firmi zaposli nekog iz obitelji. Dakle, tu nema tržišnih odnosa gdje se gledaju produktivnost i efikasnost, nego su na djelu neki potpuno drugi parametri – smatra Krivokapić.

I istraživanje Vestminsterske zaklade došlo je do poraznog podatka da bi svaka treća mlada osoba u Crnoj Gori glasala iz koristi, odnosno za stranku s čijom se politikom ne slaže, samo ako bi tako dobila posao. I to pokazuje dubinu problema nezaposlenosti mladih. Podaci Eurostata iz lipnja ove godine pokazuju da ona u Crnoj Gori iznosi 27,5 posto, što je mnogo više od opće stope nezaposlenosti, koja je oko 15 posto.

Možda vam se svidi

Leave A Reply