Robovlasnik iz Brčkog: Komšijinu porodicu tjerao da ga služe i zabavljaju

0

Robovlasnik iz mjesta Prutače kod Brčkog, 53-godišnji Mustafa Husejnović, osuđen je na godinu zatvora jer je sugrađanina A. T. i članove njegove porodice duže vrijeme izrabljivao i iskorištavao.

Prema optužnici, po kojoj je i stigla presuda, Husejnoviću se na teret stavilo da je, služeći se prevarama i prijetnjama da će upotrijebiti silu prema A. T. i članovima njegove porodice, oštećenog doveo u ropski odnos, tako što ga je na prevaru uveo u dug kojeg je neprestano uvećavao.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Husejnović je, naime, oštećenog izrabljivao prisiljavajući ga da mu na ime duga za prodati automobil realne vrijednosti od oko 7.000 KM otplati tri puta veću cijenu. Nakon što je oštećeni otplatio 18.000 KM pa zbog optuženog ostao i bez redovnog posla, bio je prinuđen davati mu sve sporadične dnevne zarade. Na kraju, kada uopće nije imao novca, morao je osuđenom obavljati kućne poslove bez naknade i zabavljati ga.

“Pored toga, optuženi je prijetnjama da će ih pobiti i silovati ženu i kćerku oštećenog sve članove ove porodice, među kojima i troje maloljetne djece, prisiljavao da za njega prose vrbujući ih i prevozeći u susjedna mjesta radi iskorištavanja u vidu prisilnog rada”, navedeno je u optužnici.

Ocijenivši nakon glavnog pretresa navode optužbe u cjelosti dokazanim, Osnovni sud Distrikta donio je presudu kojom je optuženog oglasio krivim za krivično djelo trgovine ljudima, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko Distrikta.