Riješena još jedna misterija Programa reformi: Evo šta piše u tabelama koje su dio dokumenta

Institucije Bosne i Hercegovine su poslale Program reformi u sjedište NATO-a u Brisel.

– Radujemo se što ćemo se angažovati sa Vladom BiH na temelju ovog dokumenta početkom Nove Godine. NATO je podržao reforme i pomogao u izgradnji sposobnosti koje služe građanima BiH dugi niz godina, a mi ćemo to raditi na dobrobit svih građana zemlje – odgovorio je NATO nakon zaprimljenog dokumenta.

Međutim, institucije nisu objavile dokument koji je zaista poslan. Naime, Narodnoj skupštini RS dostavljen je jedan primjer, dok je magazin Žurnal objavio drugi, i to na engleskom.

U samom uvodu na engleskoj verziji, u drugom pasusu kratko “BiH dostavlja NATO ovaj dokument “Program reformi BiH” u cilju sprovedbe Pregleda odbrane iz 2016. godine.”

No, ova rečenica za poslanike prevedena je drugačije. Između ostalog piše da je BiH predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu.

“Poglavlje 1.1.1. Odnosi sa NATO. Izbačen je potpuno jedan pasus koji govori o ANP, da je NATO prošle godine u decembru zatražio da im dostavi prvi Godišnji nacionalni program – to je ANP. Kada nakon ove rečenice dostavite ovaj dokument, onda je to ANP”, rekao je Avdo Avdić, Žurnalov novinar u jutarnjem programu N1.

Uz dokument poslanicima nisu dostavljene tabele. Ništa sporno nema u tabelama poručivao je član Predsjedništva. No, kao prva akcija navedena upravo u tim tabelama stoji – Nastavak uknjižbe perspektivne vojne imovine. To je u suprotnosti sa onim što se od Dodika moglo juče čuti.

“U Republici Srpskoj niti jedna lokacija nije prenesena na BiH i time smo ostali doslijedni našem opredjeljenju da se sačuva imovina RS”, kazao je jučer Milorad Dodik, član Predsjedništva iz BiH.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply