“Republikom Srpskom” protiv Ukrajine: Dejtonski scenario kao riješenje za Donbas

Ovo piše današnji moskovski dnevnik “Komersant”.

List piše da nakon potpisivanja sporazuma, BiH funkcioniše po principu konsenzusa: sve ključne odluke za zemlju donose se uz saglasnost obje strane, čime je, kako navodi,

“Republika Srpska faktički dobila pravo veta ne samo na formiranje rukovodećih organa BiH, već i na utvrđivanje spoljnopolitičkih prioriteta. Na primjer, na ulazak u EU ili NATO. A pošto se Republika Srpska orijentiše prije svega na Srbiju, a u posljednje vrijeme sve više na Moskvu, ulazak BiH u NATO je apsolutno nerealan. U svakom slučaju, dok Beograd ili Moskva ne promjene svoju poziciju u odnosu na Alijansu”, ocjenjuje “Komersant” u tekstu pod nazivom “Scenario za Donbas”.

Dnevnik navodi da ruskovodstvo Republike Srpske ima još jednu polugu pritiska i na centralnu vlast i na međunarodnu zajednicu.

“Svi njihovi pokušaji da pojačaju funkcionalnost BiH nailaze na oštro protivljenje Republike Srpske. I upozoravaju: pri pokušaju da se izmijeni Dejtonska formula održaćemo referendum o nezavisnosti i pripajanju Srbiji”, navodi list, prenosi “Beta”.

“Komersant” ocjenjuje da je Dejtonski scenario za Donbas, u kontekstu spora predsjednika Rusije i Ukrajine da li je u Donbasu moguće ponavljanje tragedije u Srebrenici, “sa tačke gledišta Moskve najvjerovatnije bio idealnim”.

“Za Ukrajinu – teško. Ali, 1995. godine vlasti u Sarajevu malo ko je pitao da li im se dopada dejtonska formula. Glavno je bilo postizanje mira. Čak i da po cijenu da ta zemlja i četvrt vijeka kasnije bude nefunkcionalna”, dodaje “Komersant”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply