Republika Srpska profesorima srpskog jezika FF Srbije ne da da rade u Srpskoj?!

U Republici Srpskoj diplomirani filolog srbista posao u školi ne može dobiti samo zbog toga što se ne zove profesor srpskog jezika, iako se radi o potpuno istom zvanju.

I dok se jedan direktor osnovne škole poziva na ovu odredbu odbijajući konkursnu dokumentaciju kandidata, drugi direktori škola u obrazovne ustanove na čijem su čelu primaju u radni odnos kandidate sa pomenutim zvanjem. Postavlja se pitanje, ko poštuje i koji zakon i kako za neke od nas važe jedna pravila dok su za druge ona potpuna nepoznanica?

Nada Simić iz Bijeljine kao i desetak njenih koleginica ni slutile nisu da fakultetske diplome stečene na državnim fakultetima u bratskoj nam Srbiji neće biti priznate od pojedinih ljudi iz obrazovnog sistema Republike Srpske.

Naime, od 2009. godine na snazi je “Pravilnik o stručnim profilima i zvanjima nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača”, koji je prepreka na putu do zaposlenja onima koji diplomu donose iz Srbije, ali zbog drugačijeg zvanja formalno-pravno ne ispunjavaju uslove da konkurišu za posao u školi.

“Pored mene, diplomiranog filologa srbiste, postojalo je zvanje diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti i to zvanje takođe nije prihvaćeno jer stoji ta riječ diplomirani. Trebalo bi da stoji profesor srpskog jezika i književnosti. To je malo razočaravajuće, degradirajuće, za nas koji smo završili fakultete na vrijeme, a sada kada imamo priliku da se prijavimo na konkurse za posao nailazimo na ovako neprijatne situacije”, kaže Simićeva.

Još 05. avgusta BN televizija je informisala o ovom problemu i tada je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao:

“Neka se obrate ministarstvu, pa ćemo da riješimo”. Što su Nada i njene koleginice i uradile. Iz ministarstva je stigao odgovor:

“Na osnovu uvida u Dodatak diplomi, Ministarstvo je mišljenja da je Diplomirani filolog srbista – srpski jezik i književnost verifikovan za izvođenje nastave i drugih oblika vaspitno-obrazovnog rada iz nastavnog predmeta Srpski jezik i književnost.”

Tačno tako. U Dodatku diplomi Nade Simić piše da je osposobljena za bavljenje zanimanjima lektora i redaktora srpskog jezika u medijskim kućama i institucijam kulture, nastavnika srpskog jezika kao stranog, ali i nastavnika srpskog jezika i književnosti u osnovnim, srednjim stručnim školama i gimnazijama, kao i specijanim filološkim gimnazijama.

“Međutim, taj dodatak diplomi njih ne zanima, odnosno ne zanima samo direktora ove škole. U prethodne dvije nisam imala problem, samo u ovoj školi kod direktora Vase Mitrića,” naglašava Simićeva.

I dok Zakon ne prepoznaje zvanje diplomirani filolog – srbista i dok ministar odgovara da je sve jasno i da nema problema, rukovodioci postupaju kako žele. Kandidati ispaštaju.

Nada kaže da je do sada bila na dva konskursa na koja takođe, nije primljena, ali da joj nigdje nisu pravili problem da pristupi konkursu. Kaže, niko je nije ni pitao za zvanje.

Da se radi o selektivnom postupanju i samovolji govori i činjenica da se u druge škole u stalni odnos primaju kandidati sa istim zvanjem kao i Simićeva – diplomirani filolog srbista.

Naime, Srednjoškolski centar “Mihailo Petrović Alas” u Ugljeviku po odluci o izboru kandidata o raspisanom konkursu na radno mjesto profesora sroskog jezika, direktor je izabrao Jelenu Gajić iz Ugljevika, diplomiranog filologa srbistu.

Prvi čovjek OŠ Knez Ivo od Semberije, Vaso Mitrić, nije želio obrazložiti kandidatima u čemu je problem kada je ova škola u pitanju i zašto se ne postupa kao u ustalim. Šta više…

“Direktor ove škole prvenstveno se nije ponašao pedagoški, iako radi u jednoj ovakvoj ustanovi gdje se djeca odgajaju. On se prema nama ponašao kao prema nekim otpatcima, a ne kao prema zrelim osobama koje su završile fakultet i koje su htjele ovdje da se zaposle. Šta više, on je urlao, galamio na nas, govorio da nije obavezan da nam govori zašto smo udaljene sa konkursa,” dodaje Aleksandra Blagojević, jedna od odbijenih kandidatkinja.

O svemu su obavješteni i inspektori Dobrila Đukanović i Biljana Krajišnik zaduženi za prosvjetu u Republičkom inspektoratu, područno odjeljenje Bijeljina.

“Inspektorka nam je rekla da potpišemo podnesak, što smo i uradile. Odmah smo to predale. U najkraćem mogućem roku, inspekcija će izaći na teren i utvrditi o čemu se radi”, kaže Milica Mihojlić, takođe jedna od kandidatkinja koja je nije prošla na konkursu za zaposlenje u OŠ Knez Ivo od Semberije.

Ostaje da se vidi do kada će zakon propisivati jedno, ministar saopštavati drugo, a direktori škola provode treće. Sve to na štetu mladih ljudi.

Možda vam se svidi

Comments are closed.