Republika Srpska je entitet stvoren Dejtonskim sporazumom u okviru države BiH

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) saopštilo je da “bezrezervno podržava rad Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija”. Međutim, za razliku od drugih članica PIC-a, Ruska Federacija se nije pridružila toj izjavi.

Podsjećamo, Upravni odbor PIC-a čini sedam vodećih zapadnih zemlja, te EU, Turska i Rusija.

“Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a nadležni organi su obavezni da ih provode. Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH”, navodi se u saopštenju PIC-a.

Dodaje se da Upravni odbor PIC-a ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze.

“Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou, su neprihvatljivi. Upravni odbor PIC-a naglašava da zvanični pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor PIC-a je podsjetio da, kako navode, “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH, jer pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH”, te apelovao na sve političke aktere da se okrenu napretku BiH na provođenju ključnih reformi u oblasti demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji, zaključuje se u saopštenju.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply