Renomirana firma Pirelli prodana

Mnogi dioničari vjeruju da će adresa novog kupca narušiti imidž Pirellija.

U kupovini vrijednoj više od sedam milijardi eura, italijanski proizvođač guma Pirelli prešao je u ruke China National Chemical Cooperationa. Međutim, ovaj ugovor podijelio je javnost, budući da je menadžment Pirellia prethodno odbio ponudu rivalske kompanije Bridgestone.

Ako govorimo o ikonama među evropskim brendovima, Pirelli se nalazi na samom vrhu. Reputacija koja se u Italiji gradila skoro stotinu godina. Ali, sa ugovorom 7,3 milijarde eura, stigao je i novi vlasnik iz Kine.

Mnogi dioničari vjeruju da će adresa novog kupca narušiti imidž Pirellia, što je tvrdnja sa kojom se ne slaže direktor italijanske kompanije.

Globalna kompanija

 “To je dobro za budućnost Pirellija, jer garantuje razvoj tehnologije i širenja na svjetskom tržištu”, kaže direktor Pirellija Marco Tronchetti Provera.

“Pirelli već jeste globalna kompanija. 94 posto našeg  poslovanja je izvan Italije. To se odnosi i na proizvodnju i na prodaju. Na ovaj način ulazimo i na kinesko tržište”, dodao je on.

Da li je to pravi put za Pirelli? Zavisi koga pitate, tvrde ekonomisti.

“Na mnogo načina, to ima dosta finansijske logike, barem za velike dioničare Pirellija. Njima ide najveći dio zarade. Ali, za male dioničare situacija je potpuno drugačija. Kineski investitor će kupiti dionice Pirellija za 15 eura, što je mnogo ispod njihove tržišne vrijednosti, što će najviše pogoditi male dioničare koji zarađuju od trgovine dionicama, a ne od dividendi”, istakao je tržišni analitičar Neil Unmack.

Mnogi kažu da je kompanija trebala prihvatiti ponudu Bridgstonea, jer je, uvjetno rečeno, bila vrijednija. Međutim, Provera vjeruje kako bi to bilo katastrofalno za Pirelli, budući da su dvije kompanije veliki rivali na mnogim tržištima.

Kratkoročni profit

“Uvijek imate te ponude u posljednji čas kada neko pokušava napraviti kratkoročni profit sa špekulativnim razmišljanjem. Ja sam industrijalac i želim osigurati dugoročnu budućnost za Pirelli i njegove radnike. A ova transakcija ni na koji način ne utječe na zaposlene, što je svima u interesu”, zaključio je Tronchetti.

China National Chemical Cooperatio, ugovorom se obavezala da će sjedište kompanije i većina tehnologije, ostati u Italiji.

Na taj način, menadžment vjeruje da su se zaštitili od preuzimanja rivala, koji bi vjerovatno rasparčao kompletnu kompaniju.

Možda vam se svidi

Comments are closed.