Remi zmajeva u Beču pred 20.000 bh. navijača

Reprezentacija BiH odigrala je 1:1 protiv Austrije u Beču, u prijateljskoj utakmici, u kojoj je Austrijancima pripalo prvo poluvrijeme, a zmajevima drugo.

Mehmed Baždarević, izbornik nogometne selekcije BiH, kako je i najavio, prijateljske utakmice koristit će kako bi vidio s kojim igračkim kadrom raspolaže. Tako je na teren stadion u Beču, u odnosu na Andoru, izveo ekipu s petoricom novih igrača.

Ibišević, Lulić, Bešić, Višća i Vranješ ostali su na klupi, priliku su dobili Hajrović, Vršajević, Bičakčić, Medunjanin i Hadžić, a drugačija je bila i formacija. Umjesto 4-4-2, koju je preferirao u Andori, protiv Austrije je Meša u vezu postavio petoricu igrača, a jedini istureni igrač bio je kapetan Edin Džeko.

Počela je BiH solidno, a agilni Hajrović, koji je zaigrao lijevo, imao je dvije poluprilike, a nisu nešto bolje igrali ni Austrijanci, koji su svoje šanse imali iz prekida.

Ipak, jedna nesmotrenost i Austrija je povela. Medunjanin je izgubio loptu na 25 metara od gola, a Junuzović ju je dodao do Janka, koji je sjajno prima, a Bičakčić i Mujdža mu ne ulaze na vrijeme u blok pa je napadač Austrije špicom poslao loptu u mrežu, za vodstvo.

Do kraja poluvremena, nije bilo prilika ni na jednoj strani, ali je zato nastavak donio mnogo razigraniju BiH.

Baždarević je u svlačionici ostavio Spahića i Pjanića, a na teren poslao Šunjića i Bešića, koji je odmah u 48. minuti sjajno gurnuo u šansu Hajrovića, a ovaj ljevicom šalje loptu u mrežu za poravnanje rezultata na 1:1 i veliko slavlje navijača BiH, kojih je u Beču na tribinama bilo oko 20.000.

U 55. minuti Meša, koji je nešto prije toga imao verbalni okršaj s pomoćnim sucem, na teren je umjesto Medunjanina poslao Štilića, koji je, kao i Šunjić, dobio poziv samo za meč protiv Austrijanaca.

U 65. minuti, Bešić je napravio nesmotren prekršaj, a pravdu je htio podijeliti Dragović, koji je imao nešto dobaciti Bešiću, na šta je ovaj odgovorio, a onda se u cijelu priču ubacio i Džeko, koji je očitao verbalnu lekciju obrambenom igraču austrijske momčadi, za šta je Džeko dobio žuti karton.

Odmah nakon toga BiH je imala dvije prilike. Najprije je Džeko gurnuo loptu Hajroviću, a ovaj pucao ravno u golmana, da bi ubrzo poslije toga Zukanović ubacio za Džeku, koji sjajno prima loptu, okreće se i šutira, ali njegov udarac odlazi svega nekoliko centimetara pored gola.

Osjetio je krv i Meša, pa je već u 68. minuti umjesto Vršajevića, u igru ubacio Ibiševića, što je značilo da su opet igrali u formaciji 4-4-2, ali to nije dalo željenu oštrinu u napadu, te je do kraja utakmice ostalo 1:1, što je sasvim solidan rezultat, iako se stječe dojam da su zmajevi u drugom poluvremenu mogli, da su bili hrabriji, možda i slaviti pobjedu.

Možda vam se svidi

Comments are closed.