Reisu-l-ulema sa predstavnicima Fondacije “Dr. Denis Mukwege”

Sarajevo, 25. oktobar 2019. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio delegaciju Fondacije “Dr. Denis Mukwege” i SEMA globalnog pokreta preživjelih se*sualnog nasilja u ratu. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim se*sualnog nasilja u ratu „Naš glas“ iz Tuzle sa suosnivačicom udruženja dr. Amrom Delić.

Sastanku su prisustvovale predstavnica Fondacije “Dr. Denis Mukwege” i glavna koordinatorica SEMA Globalnog pokreta gospođa Malini Laxminarayan, direktorica Centra civilnih inicijativa Istočne Ukrajine i aktivistkinja za ljudska prava gospođa Volodymyr Shcherbachenko i žene žrtve rata u Ukrajini koje su preživjele se*sualno nasilje.

Reisu-l-ulema je u razgovoru sa gostima istakao kako su bosanskohercegovački muslimani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili suočeni sa sistematskom kampanjom silovanja koja je prvi put u historiji korištena kao strategija ratovanja i progona civilnog stanovništva, te da muslimani u Bosni i Hercegovini i Islamska zajednica imaju puno razumijevanje za patnju žrtva se*sualnih zločina u ratu, te da cijene zalaganje dr. Mukwegea i njegove fondacije.

„Islamska zajednica je svojim angažmanom od prvih dana rata pružala podršku žrtvama ovog ratnog zločina, čija su najveća žrtva bile upravo pripadnice ali i pripadnici Islamske zajednice, radila je na suzbijanju stigmatizacije, a danas se trudi ta iskustva podijeliti s drugima u svijetu i nastaviti pružati podršku žrtvama i njihovim udruženjima“- kazao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema Kavazović je također naglasio kako je odluka Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu loša poruka i uvreda žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, pa i zločina ratnog silovanja. „Handke je neko ko na međunarodnom planu negira i relativizira patnju žrtava ratnih zločina i veliča nosioce politika koje su te zločine osmislili i proveli. Zato s pravom očekujemo od drugih dobitnika Nobelove nagrade, a naročito dr. Mukwege koji razumije bol žrtava, da dignu svoj glas protiv ove sramne odluke“- kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar