Reis Kavazović najoštrije osuđuje ometanje džuma namaza

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović najoštrije osuđuje ometanje obreda džume namaza u džamiji Stara Breka u Sarajevu i verbalni napad na imama Muhameda ef. Velića. Džamije su kuće obreda i sigurnosti otvorene za sve dobronamjerne ljude koji traže mjesto duhovnog mira i okrepe – navodi se u saopćenju.

Reisu-l-ulema Kavazović također ističe da svako narušavanje takvog džamijskog ambijenta predstavlja tešku zloupotrebu, te da ljudi koji to čine, očito, imaju loše namjere i nepodobne ciljeve.

Islamska zajednica traži od nadležnih državnih organa da što
prije otkriju počinioce ovih izgreda, utvrde njihove motive i nalogodavce.

– Onemogućavanje vršenja vjerskog obreda nije samo remećenje javnog reda i mira, nego ga treba tretirati kao krivično djelo, jer je vršenje vjerskog obreda jedno od temeljnih ljudskih prava i zaštićeno svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama – ističe se u saopćenju.

Islamska zajednica očekuje od državnih organa da osiguraju uvjete u kojima će muslimani moći u miru živjeti svoju vjeru, a namjerni provokatori i nasilnici biti prepoznati i onemogućeni da izazivaju incidente u džamijama i prilikom vršenja obreda, javlja MINA.

(Vijesti.ba/Fena)

Možda vam se svidi

Comments are closed.