Registracija lijekova u BiH blokirana: Posljedice po zdravlje građana i budžet mogu biti velike

Registracija lijekova u BiH u potpunosti je blokirana jer Vijeće ministara još nije donijelo odluku na osnovu koje bi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH plaćala mjesečnu naknadu članovima Komisije za lijekove.

Informaciju je Nezavisnim novinama potvrdio Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije, upozorivši da posljedice ovoga mogu biti velike i pogubne. On je dodao da ova blokada traje još od maja. “Posljedica će biti, kako po zdravlje stanovništva, tako i po državni proračun. A to iz razloga jer će sada one tvtke koje su blokirane zatražiti naknadu štete putem sudova. Zaista ne znam zašto Vijeće ministara i dalje ne donosi tu odluku”, naglašava Rustemović, koji već mjesecima upozorava da je Agencija zbog uplitanja politike u svojevrsnoj blokadi.

Istu je informaciju za Nezavisne potvrdila i Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove.  “Da, to za blokadu registracije lijekova je točno. A posljedica stajanja zahtjeva zbog nerada povjerenstva mogu biti tužbe”, kaže Tubićeva. Na pitanje koji su razlozi zbog kojih ovo pitanje Vijeće ministara ne rješava, i kome to odgovara, kaže da s tim nije upoznata, te da je Agencija već nekoliko puta slala urgencije.

Možda vam se svidi

Leave A Reply