Recep Tayyip Erdogan: “Milion izbjeglica vratit će se u Siriju nakon stvaranja sigurne zone”

Turska je primila skoro četiri miliona Sirijaca, postajući zemlja s najvećim brojem sirijskih izbjeglica tokom osmogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji. Napetosti između Turaka i Sirijaca povremeno se aktiviraju u zemlji domaćinu.

Turska je u pregovorima sa Sjedinjenim Državama oko upostave zaštićene zone s druge strane turske granice na sjeveroistoku Sirije, gdje SAD podržavaju kurdsku miliciju YPG. Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom.

Ankara želi da se borci YPG povuku iz regije kako bi osigurala svoju granicu, a Washington želi garancije da se njegovim kurdskim saveznicima u pobjedi nad Islamskom državom neće naškoditi.

Turska i Sjedinjene Države također rade na provedbi sporazuma oko sirijskog grada Manbija, u procesu koji traje sporije od očekivanog, saopštili su “Reutersu” turski vojni izvori.

Mi pokušavamo proširiti zaštićenu zonu duž naših granica kako bismo omogućili sirijskim izbjeglicama u našoj zemlji da se vrate svojim domovima – izjavio je Erdogan u obraćanju poslanicima iz svoje stranke AK.

Trenutno se 330.000 ljudi vratilo, ali mislim da ćemo, kada se problemi u Manbiju i istočno od Eufrata riješe, veoma brzo dostići cifru od milion povratnika – zaključio je turski čelnik, prenosi “Reuters”.

Možda vam se svidi

avatar