Reakcija Udruženja žrtava i svjedoka genocida: “Zašto ministre Grubeša?”

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poslalo je pismo Josipu Grubeši, ministru pravde Bosne i Hercegovine. Pismo prenosimo u cijelosti.

Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločin u Bosni i Hercegovini je isti dokument kao i Strategija za procesuiranje ratnih zločin u Bosni i Hercegovini iz 2008. godine, sa jedinom promjenom roka važenja, sve drugo su, kao i u Strategiji iz 2008. godine, nejasne, nedefinisane i oprečne informacije.

Da su nejasne i nedefinisane informacije potvrdio je i ministar finansija Bosne i Hercegovine, gospodin Vjekoslav Bevanda u svom odgovoru na zahtjev za Mišljenje na Prijedlog revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločin, koje je dostavljeno Vama 06.03.2018. godine.

Pored ministra Bevande, većina ministara iz Vijeća ministara, kao i nevladine organizacije su uputile niz kritika i konkretnih prijedloga kako bi strategija bila realno provodiva, međutim, Vi ste se ministre potpuno oglušili na sve prijedloge iz Vama poznatih razloga.

Smatramo da je usvajanje Revidirane strategije bez jasno definisanih pravila samo kupovina vremena, kako bi se nastavilo sa praksom koje je bila i sa Strategijom iz 2008. godine, za koju i sami tvrdite da nije dala rezultate, odnosno da je propala.

Kada već toliko brinete o pravdi za žrtve, zašto ste oslobodili, odnosno pustili na slobodu u Republiku Hrvatsku presuđenog ratnog zločinca i silovatelja Marka Radića, zvanog Mak, navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u pismu koje potpisuje Murat Tahirović.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar