34.6 C
Kakanj
Utorak, 22 Juna, 2021

Reakcija na tvrdnje da mještani Bara prodaju namještaj da plate kiriju i režije

Srijeda, 18. februar 2015. godine: U Dnevnom avazu danas je objavljen članak u kojem se tvrdi da se “mještani Bara snalaze kako umiju, vlastitim sredstvima unajmljuju kuće, sobe, garsonjere, prodaju namještaj da plate kiriju i režije…”.

Članak možete pogledati ovdje

Navedena je i izjava Almina Musića za kojeg se tvrdi da je predstavnik mještana pogođenih klizištem u kojoj kaže da mještani ne vjeruju više nikome, te izjava Behrada Kazazovića u kojoj kaže da bi bio na ulici da mu nije prijatelja.

Radi tačnog i istinitog informiranja javnosti objavljujemo informaciju o pomoći koju su Općina Kakanj i humanitarne organizacije dostavile porodicama pomenutih osoba, obzirom da Musić kroz ranije istupe u medijima i Kazazović u današnjem članku Avaza iznose nezadovoljstvo i stvaraju dojam da im institucije nisu pomogle.

Almin Musić je sin Ferida Musića, nosioca domaćinstva, sa kojim živi u zajedničkom domaćinstvu. Feridu Musiću isplaćen je odmah nakon aktiviranja klizišta novčani iznos od 300 KM za dvomjesečnu kiriju, a prije nekoliko dana njegov sin Almin je preuzeo obrazac zahtjeva za nastavak plaćanja kirije, ali isti, još nije predao.

Dakle, kirija je plaćena i bit će plaćena i za naredni period. Uz 300 KM pomoći za kiriju porodici Musić je isplaćeno i 200 KM jednokratne novčane pomoći.

Ostaje nejasno zašto je i pored isplaćenih sredstava za kiriju i jednokratne novčane pomoći porodica Ferida Musića umjesto iznajmljivanja stana došla u kolektivni smještaj koji je bio organiziran nakon aktiviranja klizišta. Gotovo sve ostale porodice su nakon isplate sredstava iznajmile stanove.

Ostaje nejasno i zašto je jedan član ove porodice tražio da se pomoć ne isplaćuje nosiocu domaćinstva, nego nekome od drugih članova domaćinstva. Ovom zahtjevu nije bilo moguće udovoljiti jer se sredstva isplaćuju isključivo nosiocima domaćinstva tj. vlasnicima objekata.

I Kazazović Feridu koji tvrdi da bi bio na ulici da mu nije bilo prijatelja isplaćeno je 300 KM za dvomjesečnu kiriju i 200 KM jednokratne novčane pomoći.  On je odlučio da se smjesti kod prijatelja, ali mu je pomoć za kiriju isplaćena. U želji da mu se pomogne prešlo se preko činjenice da ne posjeduje niti jedan validan dokaz da je vlasnik ugroženog objekta. Prije nekoliko dana i Kazazović Ferid je preuzeo obrazac zahtjeva za nastavak plaćanje kirije.

Osim pomenute pomoći od Općine Kakanj, pomenute porodice kao i brojne druge porodice su dobile i pakete pomoći od MDD “Merhamet” (260 KM), Humanitarne organizacije WAQF-Ured u Sarajevu (100 KM), MZ Donji Bradići Maglaj (100 KM), Općine Kakanj, Crvenog križa, Termoelektrane Kakanj…

Razumijemo da porodice koje su iseljene zbog sigurnosnog rizika žele što prije da se vrate u svoje domove. Međutim, da bi se riješio problem klizišta potrebno je uraditi Elaborat o sanaciji klizišta Bare, a da bi bio urađen bilo je potrebno realizirati procedure javne nabavke kako bi bio izabran subjekt koji će izraditi Elaborat. Sanacija klizišta nije moguća u kratkom periodu jer se radi o kompleksnom problemu.

Uskoro će uslijediti isplata novčanih sredstava porodicama kod kojih su nastupile totalne štete. Nakon što je Općinsko vijeće usvojilo kriterije, ovih dana komisija koju je imenovalo Vijeće određuje novčane iznose koje će porodice koje su ostale bez domova dobiti kao pomoć Općine Kakanj.

Obzirom da je procijenjena tržišna vrijednost srušenih baraka 12.000 KM svaka porodica će dobiti puno veće iznose od procijenjene vrijednosti.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO