Reagovanje: Odmah ispuniti zahtjeve obespravljenih rudara iz Zenice i Breze

0

Socijaldemokratska partija BiH u potpunosti podržava zahtjeve rudara rudnika Zenica i Breza, kao i nastojanja Sindikata rudara Federacije BiH da se što hitnije počne sa primjenom kolektivnih ugovora sa rudarima ovih rudnika.

Teško stanje u ovim rudnicima je samo vrh ledenog brijega totalne zapuštenosti rudarskog sektora u FBiH i samo je pitanje dana kada će rudari drugih rudnika krenuti sa štrajkovima.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sve ovo je posljedica inertnosti nadležnih u Vladi Federacije BiH, jer ovakvi štrajkovi nisu novina u Vladi Fadila Novalića, koja će, pored redovnog, uskoro nabrati godinu tehničkog mandata, u kojoj su, osim rudara, uspjeli srozati i druge privredne segmente FBiH.

Situacija je još gora, kada se uzme u obzir da već postoje informacije da mnogi rudari u rudnicima Zenice i Breze ne žele napustiti rudarska okna, čime su direktno ugroženi njihovi životi, ali i proizvodnja uglja, čije će posljedice, na kraju, opet najviše osjetiti građani.

Očigledno je kako u proteklih više od četiri godine, čelni ljudi Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH nisu znali upravljati sa resursima rudnika u Federaciji BiH i nisu pokazivali interes da riješe dugove prema poreznim organima.

U vrijeme kada građani Bosne i Hercegovine masovno napuštaju svoja ognjišta, u potrazi za boljom egzistencijom, činjenica da Vlada FBiH nije u stanju na vrijeme isplatiti topli obrok, ionako potplaćenim rudarima, za svaku je osudu i vjerovatno će dovesti do toga da kroz nekoliko godina neće imati ko da radi u rudnicima.