Reagovala policija: Nestale dvije djevojčice iz Kaknja.

Psi lutalice, dostupnost narkotika, saradnja djece sa drugom djecom, internet i društvene mreže te društveni uticaji i faktori koji utiču na razvoj djece u osnovnom obrazovanju gdje se koristi dječija naivnost a posebno kod djevojčica predstavljaju temeljne probleme i prijetnje bezbjednosti i sigurnosti ove populacije. Uprave osnovnih i srednjih škola u saradnji sa Vijećem roditelja, Centrom za socijalni rad Kakanj, RPZ PS Kakanj i Centrom za mentalno zdravlje Kakanj u toku godine organizuju tribine i radionice, a jedna od tema svakako je i sigurnost i bezbjednost djece u osnovnom i srednjem obrazovanju.

VEZAN ČLANAK >>> Uhapšena dva Kakanjca zbog spolnog nasilja nad djevojčicama

Bitno je govoriti o temi sigurnosti djece

„Vrijeme je da se govori o sigurnosti učenika iz razloga jer smo imali nekoliko nemilih situacija u Zenici i u Kaknju. Bitna je saradnja policije i OŠ. Imamo situacija gdje su nekad potrebne fizičke intervencije i policije a sve zbog zaštite djece. Saradnja postoji i sa Vijećem roditelja gdje razvijamo edukatorske teme razgovarajući o sigurnosti učenika tako što ćemo češće ukljućiti roditelje u proces funkcionisanja škole i o tome koliko vanjski faktori utiču na razvoj ove populacije.“- kazao je Suad Čeliković, direktor .OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj

Suad Čeliković, direktor OŠ Mula Mustafa Bašeskija Kakanj
Suad Čeliković, direktor OŠ Mula Mustafa Bašeskija Kakanj

Internet i društvene mreže kao elektonske zajednice imaju veliki uticaj na razvoj pojedinca i djeca nečesto pronalaze uzore u ponašanju i životu od pogrešnih osoba.

Roditelji trebaju posvetiti više pažnje djeci

Vijeće roditelja se uvijek uvezivalo sa školom organizujući različite teme kako bi se negativni društveni uticaj na djecu što više smanjio. Stoji činjenica da su roditelji ti koji moraju povesti najviše brige o svojoj djeci.

OŠ Hamdija Kreševljaković Kakanj
OŠ Hamdija Kreševljaković Kakanj

„Prvo mi kao roditelji, porodica koja je njihov prvobitno okruženje trebali bi svojoj djeci posvetiti više vremena za njih, da znamo u kojem okruženju se kreću, kako koriste svoje slobodno vrijeme, s kim se druže i da posvetimo više pažnje o uticaju društvenih mreža i ostalih poroka kako bi postali zdrave i jake ličnosti. „– rekla je Alisa Šišić, predsj. Vijeća roditelja OŠ“MMB“

Alisa Šišić, predsjednica Vijeća roditelja OŠ MMB Kakanj
Alisa Šišić, predsjednica Vijeća roditelja OŠ MMB Kakanj

Internet i društvene mreže kriju konstantne prijetnje sumnjivih i potencijalno opsanih osoba.

Svakako da se najveći akcenat stavlja na razvoj i zaštitu djevojčica koje zbog naivnosti postaju lahka meta. Upravo društvene mreže tu igraju najveću ulogu, za koju iz Vijeća roditelja smatraju posebnom prijetnjom. Iako su društvene mreže postale pravilo, na njih se po pravilu mogu registrovati samo punoljetne osobe, činjenica je da je upravo to najveća neistaina, jer su te osobe izložene osobama sumnjivih namjera, neprimjerenim i nefiltriranim stavovima, sadržajima i objavama. Iz Centra za mentalno zdravlje Kakanj navode kako najveću opasnost predstavlja zamjena realnog za virtuelni svijet.

„Na razvoj ličnosti utiču tri faktora, naslijeđe, sredina i aktivnost pojedinca. Formiranje ličnosti se ostvaruje se uvijek pod uticajem socijalnih faktora, a to su porodica, društvo, škola vršnjaci ali i sredstva masovnih komunikacija: televizija, štampa, radio i ono što je u zadnje vrijeme aktuelno jest internet i društvene mreže. Preko društvenih mreža se promoviraju različiti stavovi i shvatanja te se na taj način su postali važžan faktor koji utiče na mišljenje, razvoj i formiranje ličnosti. Roditelji ne bi trebali zatvoriti oči pred tehnologijom, ali moraju upoznati svoje dijete o negativnim posljedicama korištenja interneta i društvenih mreža. Društvene mreže su dio naše svakodnevice i sigurno pojava koja će biti prisutna i u narednom periodu.“ – objasnio je Esmin Brodlija, psiholog pri Centru za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja sa poliklinikom Kakanj.

Esmin Brodlija, psiholog
Esmin Brodlija, psiholog

„Ono što se također pokazalo korisno je da roditelji posjeduju šifru profila svog djeteta kako bi pratilo njegove aktivnosti. Roditelji ne bi trebali zatvoriti oči pred tehnologijom, ali moraju upoznati svoje dijete o negativnim posljedicama korištenja interneta i društvenim mreža. Društvene mreže su dio naše svakodnevice i sigurno pojava koja će biti prisutna i u narednom periodu.“ –završava Brodlija.

Djevojčice zbog Facebooka nestale od kuće

Prošle godine su policijaci RPZ-a održali 42 predavanja na temu maloljetničke delikvencije, zloupotreba opojnih droga, bezbjednost u saobraćaju kao i uticaj društva.Kroz aktivnosti RPZ PS Kakanj policajci vrše stalne obilaske prostora oko osnovnih i srednjih škola, kontaktiraju sa dežurnim učenicima te se raspituju da li je bilo određenih problema i u kojem segmentu policija može pomoć.

Postoje brojni negativni uticaji koji utiču za zdrav razvoj djece, a svakako jedan od najvećih u posljednje vrijeme su društvene mreže i internet. Iz PS Kakanj smatraju da najveći odgovornost po ovom problemu snose roditelji. Na mrežama se nalazi imaginarne osobe koje su interesantne ovoj grupaciji, a ona slijedi negativne primjere i pojave.

Osman Kićo, policajac RPZ PS Kakanj
Osman Kićo, policajac RPZ PS Kakanj

„U ovoj PS je evidentiran jedan slučaj u kakanjskoj školi gdje su se učenice osmog i devetog razreda udaljile od svoje kuće i roditelja. Najvjerovatnije je razlog upoznavanje sa nepoznatim licima sa društvene mreže Facebook. Policija je preuzela sve radnje i nadležnosti, a djevojčice su pronađene u Maglaju par dana poslije. Sa djevojčicama se obavljaju razgovori, a u problem su uključeni i Centar za socijalni rad, pedagozi, uprava škole i istražitelji PS Kakanj. Istražuje se motiv zbog kojeg su djevojčice napustile svoje domove bez ičijeg znanja i otišle sa nepoznatim licima.“ – rekao je Osman Kićo ispred RPZ PS Kakanj.

Slučaj koji se nedavno desio u Kaknju, a tiče se nestanka dvije djevojčice iz osnovne škole koje su nakon par dana pronađene u Maglaju je negativna društvena pojava koja označava alarm društvo da još više razmišlja o sigurnosti ove populacije. Svakako da najveću odgovornost ne snose nastavnici, nego roditelji koji su privilegovali svoju djecu neograničenom slobodom. Važno je djeci postaviti granicu kada ona ne poštuju pravila ponašanja. Posljedice koje tada slijede služe da djeca jasno uvide gdje su pogriješila, da prihvate posljedice svoje greške i na taj način razvijaju odgovorno ponašanje.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.