Razbijena kriminalna grupa koja je krijumčarila migrante sa Balkana prema EU

Rezultati višemjesečne međunarodne kriminalističke istrage predstavljeni su danas u policijskoj stanici u Kopru gdje su istražitelji razbili zločinačku organizaciju koja je s jugoistoka Balkana krijumčarila ljude u Sloveniju, a potom u Italiju.

U međunarodnoj kriminalističkoj istrazi koju je koordinirao Europol učestvovali su predstavnici slovenske, hrvatske, italijanske i bh. policije.

Šef sektora kriminalističke policije Policijske uprave Koper Dean Jurić objasnio je da su nadgledali organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem izbjeglica iz balkanskih zemalja širom Slovenije i šire u druge zemlje Evropske unije, posebno u Italiju, sve od aprila do oktobra.

“Uspjeli su prokrijumčariti 315 osoba, a za svakog su naplatili po hiljadu eura, prije nego su uhapšeni”, dodao je savjetnik direktora Granične policije BiH.

Spomenutu zločinačku organizaciju u Sloveniji sačinjavalo je još pet državljana Srbije, četiri državljanina Slovenije i jedan državljanin Hrvatske, koji su imali dobro definirane i podijeljene uloge.

Istražitelji su utvrdili da je organizator bio 28-godišnji stanovnik Pirana, a njemu su pomagali odbjegli vodiči i prijevoznici koji su vršili transport stranaca sa slovensko-hrvatske granice u Italiju.

Prema Jurićevim riječima, kriminalisti su u Portorožu prošle srijede proveli dvije kućne istrage. Uhapsili su troje osumnjičenih koji su do tada još bili na slobodi te su ovom prilikom zaplijenili manju količinu droge i jedan pištolj.

Oni su prikupili dovoljno dokaza za podnošenje krivičnih prijava za najmanje 24 krivična djela koja uključuju prelaske državne granice te jedno krivično djelo trgovine drogom i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Ilegalni prelasci granice, kako je rekao, dogodili su se na području Jelsana, doline Dragonje i Babinog Polja. Prijevoznici su u bijegu skrivali migrante u dijelovima vozila, a neki od pomagača su ih prijavili policiji. Da bi zaustavila vozila krijumčara, policija je pribjegavala i sredstvima prisilnog zaustavljanja.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar