Ratovali međusobno, a sahranjeni na istom mjestu: Jedinstven “spomenik četiri vjere”

0

Na ovom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svijetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912. i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mjestu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

“To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine”, izjavio je istoričar Miloš Timotijević, piše “B92“.

“Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana, koji su došli da se poklone žrtvama”, rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svjetskog rata kada su Nijemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvijezda i islamski polumjesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Čačani još uvijek na ovom mjestu pale svijeću u znak sjećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu.