Ratni dnevnik Ratka Mladića na 400 stranica postavljen kao izložba

Mldićevi ratni dnevnik je korišten kao dokaz na njegovom suđenju, ali i u drugim predmetima pred Haškim tribunalom

Četiri stotine stranica Mladićevog ratnog dnevnika koje je iscrtao umjetnik Vladimir Miladinović bit će izloženo u galeriji u Beogradu. Izložba pod nazivom “Dnevnik” će za posjetioce biti otvorena u subotu, 6. juna.

“Svaki crtež je posebno uramljen i njih četiri stotine pažljivo postavljenih u uredne nizove čine jednu monumentalnu cjelinu koja obuhvata zidove čitave galerije”, kaže Miladinović za “BIRN”.

“Jedna od ideja ovakve postavke bila je da se čitava serija pokaže na jednom mjestu, da posjetioci budu suočeni sa tako važnim tragovima prošlosti, ali u isto vrijeme i sa nemogućnošću da se sa tim nose”, dodaje on.

Izložba se bazira na Mladićevom ratnom dnevniku koji je pronađen 2010. godine iza lažnog zida u Beogradu u kući u kojoj se on skrivao.

Mladić je uhapšen naredne godine, a Haški tribunal ga je u novembru 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Iznošenje žalbe na prvostepenu presudu nedavno je po drugi put odloženo.

Mladićev ratni dnevnik je korišten kao dokaz na njegovom suđenju, ali i u drugim predmetima pred Haškim tribunalom.

“Mladić je svoj dnevnik vodio svakodnevno, što znači da je rukom zapisivao značajne detalje svojih aktivnosti. Taj rukopis osim onoga što u notesu piše, značajan je i zbog načina na koji je on zapisivao stvari. Kada je bio ljut ili ogorčen rukopis je vidno dramatičniji, slova postaju krupnija, a trag olovkom na papiru je dublji”, objašnjava Miladinović.

Ratna prošlost je bila tema i prethodnog velikog Miladinovićevog projekta u čijem su fokusu bile masovne grobnice nadomak Beograda u koje su tajno zakopani leševi kosovskih Albanaca ubijenih za vrijeme rata.

Izložba “Dnevnik” održava se u galeriji “Eugster” u Beogradu, u partnerstvu sa beogradskim predstavništvom organizacije ForumZFD. Otvara se u subotu, a za posjetioce će ostati otvorena do kraja jula.

Možda vam se svidi

Leave A Reply