5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Rascjepkanost zakonodavstva otežava položaj boračke populacije

Boračka populacija je, uz penzionere jedna od najugroženijih društvenih kategorija u našoj zemlji. Rascjepkanost domaćeg zakonodavstva dodatno otežava njihov položaj. Dokaz za to su demobilizirani borci koji su se vratili na područje RS. U ovom entitetu oni nemaju nikakva prava, a često, jer nisu građani FBiH, ni u ovom entitetu nisu ravnopravno tretirani sa bivšim saborcima.

Nedžad Čabrić iz dobojskog prigradskog naselja Usora  dobitnik je najvišeg armijskog priznanja „Zlatni ljiljan“. Kući  se vratio odmah poslije rata. Kako bi osigurao liječenje i ostale prinadležnosti bio je prinuđen zadržati ličnu kartu iz FBiH.  U poplavi 2014. pretrpio je veliku štetu i ponovo se suočio sa starim problemom. „Odlučio sam gore da se prijavim radi liječenja i sve. Međutim, kada je bila poplava nisu me ovi uzeli u obzir. Ni jedna humanitarna organizacija, pošto mi je imovina gore, a odozgo nisam mogao dobiti pošto mi je imovina ovamo dole“, kaže Nedžad.

U ministarstvu za boračka pitanja ZDK odlučil su postupno ispravljati ovu nepravdu. Uz redovito izvršavanje finansijskih obaveza prema ovoj populaciji radit će se i na programima samozapošljavanja. Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja ZDK kaže: „Dugove koje smo imali prema boračkoj populaciji u 12., 13., i 14. godini mi smo izmirili što nam je dalo jedan dodatni motiv da možemo ići u pravcu razvoja, odnosno nekim razvojnim projektima kojima bi boračku populaciju vratili na pijedestal kakav i zaslužuje.“

Da u ministarstvu misle ozbiljno potvrđuje i podatak da su za ovo u budžetu planirana sredstva.„Ta stavka iznosi milion i 360.000 KM“, kaže ministar Čolaković.

Ovaj projekt će se realizirati u koordinaciji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i drugim nadležnim institucijama.

federalna.ba/videoprilog Muhameda Čabrića

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO