7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Rale aktivista Radio kluba Kakanj: Imponuje mi što sam bio dio reprezemtacije BiH

Aktivista, volonter, mladi predstavnik radio kluba Kakanj ujedno i najiskusniji i najaktivniji član Rasmin Čolak-Rale bio je učesnik u timu reprezentacije BIH na prestižnom takmičenju na jednoj o najboljih lokacija svijeta 403A tačnije u Crnoj gori (Boka kotorska). Krajem protekle godine bio je učesnik svjetskog takmičenja u digitalnim komunikacijama pod nazivom „CQ WORLD WIDE RTTY 2015“ Reprezentaciju Bosne i Hercegovine su činili članovi iz četiri radio kluba Goražde, Zenica, Stjepan polje i Kakanj.

Na ovom međunarodnom svjetskom takmičenju pored predstavnika iz BiH bili su i predstavnici iz Slovenije, Srbije, Italije, Engleske i domaćina Crne gore.Takmičenje je organizovala Internacionalna Radio Amaterska Unija (IARU) u saradnji sa domaćinom iz Crne gore sa ciljem da se što više mladih uključi u ovu vrstu takmičenja iz što više zemalja evrope te steknu nova prijateljstva, razmjene iskustva i napravi saradnja između zemalja i radio klubova svih navedenih reprezentacija. Impresije i utisci su ogromni.

detalj sa svjetskog takmičenja

Iskustvo je ogromno, volio bi da i mi u Kaknju imamo barem savremeniju opremu!

„Kada sam dobio poziv menadžera asocijacije radio amatera Bosne i Hercegovine G-dina Harisa Maglića da sam odabran od IARU i ARABIH da zajedno sa kolegama iz Goražda, Zenice i Stjepan polja učestvujem u takmičenju bio sam presretan sto ću moći predstavljati svoj radio klub i svoj Kakanj na jednom tako velikom takmičenju na kojem su bili i radio-amateri drugih zemalja Evrope. Dolazak na lokaciju 4O3A je bio nevjerovatan jer do sada nisam imao priliku vidjeti tako kvalitetnu i savremenu opremu koja se koristila za vrijeme takmičenja osim na slikama, jer u našem radio klubu je oprema stara preko 30 godina. I ako smo bili dosta mlad tim ostvarili smo veoma odličan rezultat ostvarivši preko 5000 veza sa ukupno 9,1 miliona bodova sto je na kraju rezultiralo osvajanjem drugog mjesta u svijetu u kategoriji M2 (više operatora 2 predajnika).

Naravno razgovaralo se o saradnji između radio klubova koju sam i najviše potencirao a tokođer i o tome da se u budućnosti što je više moguće čujemo preko radio stanica. Želim da kažem da sam poslije ovog iskusvtva na jednoj od najboljih lokacija svijeta shvatio koliko smo mi u stvarnosti finansijski i opremljeni kao klub, tako da bi trebao jedan vid podrške od strane lokalne zajednice. Osim toga, volio bih kada bi nam pomogli na još neke načine da ovoj omladini, nas oko 30 volontera koja se često sastaje u prostorijama Radio kluba, pomognu sa opremom kako bi pravili još veće rezultate i radili na promociji grada“, ističe vrijedni Čolak koji je svakodnevno u prostorijama kakanjskog kluba.

Rasmin Čolak Rale na poznatoj svjetekoj lokaciji 4O3A

(Kakanj-X / Hamid Hadžić)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO