RAK kaznio Federalnu televiziju sa 6.000 KM zbog pristrasnog izvještavanja

Regulatorna agencija za komunikacije BiH kaznila je Federalnu televiziju zbog kršenja člana 5. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama, koji se odnosi na pravično i nepristrasno izvještavanje. Izrečena je novčana kazna u iznosu od 6.000 KM.

Prijavu je uputilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a nakon što im se obratila Hrvatska republikanska stranka. U dopisu se navodi kako je FTV u emisiji “Mreža”, koja je emitovana 14. januara 2019. godine, tendenciozno i huškački izvještavala, odnosno emitovala priloge u kojima su Hrvati i Srbi optuženi i osuđeni za sve loše što se događa u BiH.

“Nakon odgledane emisije, kod gledatelja koji imaju površne informacije o historiji i odnosima u BiH, stvorio se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu ni od protjerivanja ni ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu”, kazali su iz HRS-a.

Rješenje je stiglo devet mjeseci nakon što je HRS prvi put kontaktirao RAK te u devetom mjesecu ove godine kontaktirao Ministarstvo prometa i komunikacija BiH kako bi reagovalo.

Možda vam se svidi

Leave A Reply