Radončić : Zamislite da sam neki stvarni kriminalac; Čampara: On je zvanično osnovano sumnjiv

0

Lider SBB-a Fahrudin Radoničić najavio je tužbe protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare, kao i člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog pominjanja njegovog imena u vezi sa procesom koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

– Gospodin Čampara kao tužilac pominje moje ime da će me optužiti, a još za četiri godine nije našao za shodno da uzme moju izjavu – izjavio je Radončić za N1.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na pitanje zašto će ga Čampara navodno optužiti, odgovorio je da “ne zna ni sam”, te ponovio da će on podnijeti tužbu protiv Čampare i Izetbegovića “zato što ne poštuju presumpciju nevinosti”.

– Tužilac nema pravo da kaže da će protiv bilo koga podići optužnicu, a da prije toga nije saslušao istu osobu i pogotovo ne smije najavljivati optužnicu. Zamislite, ne daj Bože, da sam ja neki stvarni kriminalac, a onda tužilac u medijima kaže ‘ja ću ga optužiti za nekoliko dana’. Čovjek koji bi se osjećao krivim, pobjegao bi, ali se oni bave političkim pamfletima jer žele da kandidat za člana Predsjedništva BiH bude gospodin Zvizdić, koji je brat od tetke gospode Čampare, i tu je bit cijelog problema – rekao je Radončić za N1.

Tužilac Čampara navodi kako mu nije jasan pravni osnov najavljene tužbe. Tvrdi da je ovo pokušaj spinovanja i pritiska na tužioce, te nastavak prijetnji tužiocima koji vode “njegove predmete”.

– Mi kao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i ja kao postupajući tužilac od 2014. vodimo istragu protiv Fahrudina Radončića vezano za ubistvo gospodina Ramiza Delalića. Vodimo istragu i protiv još lica koji se sumnjiče da su članovi zločinačke organizacije Nasera Keljmendija, dakle, mi to radimo sasvim legalno i legitimno i privodimo kraju tu istragu. Tako da to je jedini moj komentar. Mi zvanično vodimo istragu i on je zvanično osnovano sumnjiv da je izvršio to krivično djelo. Što se tužbe tiče, ne znam vezano za šta misli da me tuži. Ono što sam čitao po medijima, potpuno je jasno da je od Komisije za žalbe građana vezano za EULEX izgubio spor, odnosno odbijen je kao neosnovan gospodin Radončić, jedino mu je prihvaćen jedan prigovor koji je EULEX već izvršio i taj slučaj je zaključen. Dakle, on je izgubio taj slučaj pred tom komisijom tako da ne znam koji mu je pravni osnov za tužbu i šta podrazumijeva pod tim uopće – kazao je Čampara za N1.