Radončić: Tužilaštvo BiH želi da me “ubije” kao ličnost i političara, a sve za potrebe čovjeka koji je umislio da istovremeno vodi dvije stranke!

0

U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH da se Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a BiH, zbog navodnog kršenja mjera zabrane ponovo odredi mjera pritvora. Tužilaštvo je pritvor tražilo iz razloga što je Radončić dao izjavu za medije nakon što je pušten iz Pritvorske jedinice Suda BiH, te iz razloga jer je prisustvovao slavlju na 31. spratu Avazovog Twist Towera.

Sudinica Minka Kreho tražila je da se puste video snimci i da ih Tužilaštvo pojasni, a u prvom puštenom snimku Radončić je novinarima kazao da je njegovo hapšenje provokacija i sve ovo politički montiran proces što je prema Tužilaštvu kršenje mjera zabrana koje se odnose na komunikaciju sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Također, pušten je i snimak slavlja na 31. spratu što je restoran u Avaz Twist Toweru, a mjere zabrana odnose se na činjenicu da Radončić ne smije napustiti svoj dom, odnosno 33. sprat gdje se nalazi njegov apartman.

Odbrana Radončića odmah je kazala da ovaj prijedlog dolazi od neovlaštenog predlagatelja jer u skladu sa Krivičnim zakonom BiH član 126. stav f precizirano je da organi koji kontroliraju poštuju li se mjere zabrana Sudu BiH dostavljaju izvještaje i eventualna kršenja, ali takvih izvješataja nije bilo izuzev izvještaja o posjeti policajaca.

Asim Crnalić, advokat Radončića kazao je da 17.02. kada je doneseno rješenje Suda BiH za mjere zabrana i kada je Radončić pušten, sam Radončić nije pročitao rješenje Suda i pušten je iz pritvora bez prisustva ijednog advokata.

– Kada sam predao pasoš i napustio zgradu Suda, izašao sam ispred i vidio mnoštvo novinara koje sam upitao da li je Radončić izašao. Oni su mi saopćili da je izašao sam bez advokata i da je dao izjavu. Odmah sam krenuo prema tornju i otišao na 33. sprat, ali ga tamo nisam zatekao. Sišao sam na 31. sprat saopćio Radončiću da ne smije biti tu i on je odmah napustio restoran i otišao sa mnom u svoj stan koji nikada nije napuštao od tog momenta što dokazuju i policijski izještaji kojih je 36 – kazao je Crnalić.

Fahrudin Radončić u svom obraćanju istakao je da postoji tendencioznost Tužilaštva BiH prema njemu da ga predstave nekredibilnim i da ga od uglednog političara i industrijalca pretvori u običnog kriminalca.

– Zato je ovo politički motiviran proces i potrebe jednog čovjeka koji je umislio da vodi dvije stranke – kazao je Radončić dodavši da je prilikom izalska iz Suda BiH uspio pročitati samo naslov rješenja. Također Radončić je kazao da kada je ušao u lift nije pritisnuo 31 i da u tom momemtu uopće nije znao na šta se sve odnose mjere zabrana. Sudinica Minka Kreho uskoro bi trebala donijeti odluku jer je na kraju ročišta zamolila Radončića da ostane u pritvorskoj jedinici do njene konačne odluke.

(Nap)